Chałwowe parfait z bakaliami
Jesteście miłośnikami chałwy? Jeśli tak, to poniższy przepis jest dla Was.
Na zdjęciu nie wygląda tak jak powinien, bo niestety przy pierwszym podejściu nie ogarnęłam, że po przygotowaniu należy go włożyć do zamrażalnika, a nie do lodówki 😁 Niemniej jednak udostępniam, bo jest rewelacyjny i naprawdę warto przetestować.
Wykonanie:
Na zdjęciu nie wygląda tak jak powinien, bo niestety przy pierwszym podejściu nie ogarnęłam, że po przygotowaniu należy go włożyć do zamrażalnika, a nie do lodówki 😁 Niemniej jednak udostępniam, bo jest rewelacyjny i naprawdę warto przetestować.
Składniki:
- 50 g fig pokrojonych na kawałki
- 40 g daktyli bez pestek pokrojonych na kawałki
- 40 g rodzynek
- 40 g orzechów włoskich
- 500 g śmietany 30% tłuszczu (w tym 350 g mocno schłodzonej)
- 50 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 300 g chałwy waniliowej pokrojonej w kostkę
Wykonanie:
- Figi, daktyle, rodzynki i orzechy zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na 15 minut
- Ubijamy 350 g mocno schłodzonej śmietany (TM: z motylkiem obr. 3/do momentu uzyskania ubitej konsystencji) i odstawiamy do lodówki
- Ubijamy cukier puder, żółtka i 150 g śmietany; najlepiej ubijać w miseczce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą, w ten sposób pozbędziemy się ewentualnej bakterii wywołującej salmonellę (TM: z motylkiem 5 min/70 st/3,5)
- Dodajemy chałwę z bakaliami i jeszcze chwilę rozdrabniamy mikserem z nożykami (TM: 15 s/4)
- Dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy łyżką
- Masę przekładamy do formy keksowej (20 x 10) wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do zamrażalnika na 12 godzin
- Podajemy pokrojone w plastry
Komentarze
Prześlij komentarz