Gulasz z soczewicy i batatów
Pyszna wegańska wersja gulaszu, która przypadnie do gustu nawet zadeklarowanym mięsożercom.
Wykonanie:
Składniki:
- 200 g czerwonej papryki
- 160 g czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 40 g oliwy z oliwek
- 600 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu
- 120 g zielonej soczewicy, suszonej
- 1 łyżeczkę kminu rzymskiego, mielonego
- 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki soli
- 140 g kukurydzy z puszki odsączonej z zalewy
- 250 g batata pokrojonego w 1 cm kostkę
- kasza jęczmienna pęczak, ugotowana, ilość do podania
Wykonanie:
- Kroimy paprykę w drobną kosteczkę (TM: 4 s/4, przekładamy)
- Wyciskamy czosnek, siekamy cebulę i dusimy na oliwie (TM: 5 s/5, a potem 5 min/120 st/1)
- Dodajemy wodę, koncentrat bulionu, soczewicę, kmin, wędzoną paprykę, pieprz i sól i gotujemy (15 min/100 st/wsteczne/łyżka)
- Po kilkunastu minutach gotowania dodajemy rozdrobnioną wcześniej paprykę, kukurydzę i bataty, mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 15 minut aż bataty zmiękną (TM: 15 min/100 st/wsteczne/łyżka)
- W międzyczasie gotujemy kaszę pęczak zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu
- Podajemy gulasz obok kaszy, tak jak u mnie na zdjęciu lub możemy wszystko razem wymieszać
Komentarze
Prześlij komentarz