Gulasz z soczewicy i batatów

Pyszna wegańska wersja gulaszu, która przypadnie do gustu nawet zadeklarowanym mięsożercom.



Składniki:
  • 200 g czerwonej papryki
  • 160 g czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 600 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu 
  • 120 g zielonej soczewicy, suszonej
  • 1 łyżeczkę kminu rzymskiego, mielonego
  • 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu 
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 140 g kukurydzy z puszki odsączonej z zalewy
  • 250 g batata pokrojonego w 1 cm kostkę
  • kasza jęczmienna pęczak, ugotowana, ilość do podania 

Wykonanie: 
  1. Kroimy paprykę w drobną kosteczkę (TM: 4 s/4, przekładamy)
  2. Wyciskamy czosnek, siekamy cebulę i dusimy na oliwie (TM: 5 s/5, a potem 5 min/120 st/1)
  3. Dodajemy wodę, koncentrat bulionu, soczewicę, kmin, wędzoną paprykę, pieprz i sól i gotujemy (15 min/100 st/wsteczne/łyżka)
  4. Po kilkunastu minutach gotowania dodajemy rozdrobnioną wcześniej paprykę, kukurydzę i bataty, mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 15 minut aż bataty zmiękną (TM: 15 min/100 st/wsteczne/łyżka)
  5. W międzyczasie gotujemy kaszę pęczak zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu
  6. Podajemy gulasz obok kaszy, tak jak u mnie na zdjęciu lub możemy wszystko razem wymieszać

Komentarze