Kotleciki rybne z makrelą wędzoną i komosą ryżową
Macie w domu fanów kotletów? Co powiedzą na rybną wersję? Nam bardzo smakowały, więc myślę, że warto spróbować.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 1200 g wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 150 g komosy ryżowej (quinoa)
- 1 cytryna
- 80 g marchewki
- 200 g makreli wędzonej (bez skóry i ości - tutaj czeka nas trochę zabawy)
- 20 g kaparów konserwowych odsączonych z zalewy
- 15 g szczypiorku drobno posiekanego
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
- W wodzie z 1 łyżeczką soli gotujemy komosę ryżową (TM: komosa w koszyczku 20 min/100 st/1)
- Ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy z niej sok
- Ścieramy marchewkę na tarce i mieszamy z rozdrobnioną makrelą, kaparami i posiekanym szczypiorkiem (TM: 5 s/5)
- Dodajemy ugotowaną komosę ryżową, sok i skórkę z cytryny, jajko, pozostałe 0,5 łyżeczki soli i pieprz (TM: 30 s/wsteczne/3)
- Z masy formujemy nieduże kotleciki i smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju; jeśli kotleciki się rozpadają, to włóżcie je na pół godziny do lodówki przed smażeniem

Komentarze
Prześlij komentarz