Kotleciki rybne z makrelą wędzoną i komosą ryżową

Macie w domu fanów kotletów? Co powiedzą na rybną wersję? Nam bardzo smakowały, więc myślę, że warto spróbować.


Składniki:

  • 1200 g wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 150 g komosy ryżowej (quinoa)
  • 1 cytryna
  • 80 g marchewki
  • 200 g makreli wędzonej (bez skóry i ości - tutaj czeka nas trochę zabawy)
  • 20 g kaparów konserwowych odsączonych z zalewy
  • 15 g szczypiorku drobno posiekanego
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:

  1. W wodzie z 1 łyżeczką soli gotujemy komosę ryżową (TM: komosa w koszyczku 20 min/100 st/1)
  2. Ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy z niej sok
  3. Ścieramy marchewkę na tarce i mieszamy z rozdrobnioną makrelą, kaparami i posiekanym szczypiorkiem (TM: 5 s/5)
  4. Dodajemy ugotowaną komosę ryżową, sok i skórkę z cytryny, jajko, pozostałe 0,5 łyżeczki soli i pieprz (TM: 30 s/wsteczne/3)
  5. Z masy formujemy nieduże kotleciki i smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju; jeśli kotleciki się rozpadają, to włóżcie je na pół godziny do lodówki przed smażeniem

Komentarze