Krem z soczewicy z kurkumą
Pyszna rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy.
Wykonanie:
Składniki:
- 100 g cebuli
- 20 g oliwy z oliwek
- 100 g ryżu
- 200 g czerwonej soczewicy
- 1200 g wrzącej wody
- 0,25 łyżeczki cynamonu
- 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0,25 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
- 0,25 łyżeczki kolendry mielonej
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Wykonanie:
- Drobno siekamy cebulę i dusimy ją w garnku na oliwie (TM: 5 s/5, a potem 3 min/120 st/1)
- Dodajemy ryż, soczewicę i 700 g wrzącej wody, gotujemy kilkanaście minut (TM: 15 min/100 st/1)
- Dodajemy cynamon, gałkę muszkatołową, kmin, kolendrę, kurkumę, sól i pieprz i miksujemy (TM: 20 s/5-10 stopniowo zwiększając)
- Dodajemy kolejne 500 g wody i jeszcze raz miksujemy aż nie będzie żadnych grudek (TM: 20 s/5-10 stopniowo zwiększając)
Komentarze
Prześlij komentarz