Krem z soczewicy z kurkumą

Pyszna rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy.




Składniki:
  • 100 g cebuli
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 100 g ryżu
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 1200 g wrzącej wody
  • 0,25 łyżeczki cynamonu
  • 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,25 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
  • 0,25 łyżeczki kolendry mielonej
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Wykonanie: 
  1. Drobno siekamy cebulę i dusimy ją w garnku na oliwie (TM: 5 s/5, a potem 3 min/120 st/1)
  2. Dodajemy ryż, soczewicę i 700 g wrzącej wody, gotujemy kilkanaście minut (TM: 15 min/100 st/1)
  3. Dodajemy cynamon, gałkę muszkatołową, kmin, kolendrę, kurkumę, sól i pieprz i miksujemy (TM: 20 s/5-10 stopniowo zwiększając)
  4. Dodajemy kolejne 500 g wody i jeszcze raz miksujemy aż nie będzie żadnych grudek (TM: 20 s/5-10 stopniowo zwiększając)

Komentarze