Kurczak w ziołach prowansalskich z ryżem i brzoskwiniami

Jeden z pyszniejszych i ładniej wyglądających obiadów jakie zdarzyło mi się jeść w ostatnim czasie. Bardzo polecam i zachęcam do testowania.




Składniki:
  • 300 g ryżu basmati
  • 20 g oleju 
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g mięsa z piersi kurczaka, pokrojonego w kostkę
  • 1 puszka brzoskwiń z zalewą (850 g) – ok. 8 połówek
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 0,5 łyżeczki pieprzu 

Wykonanie:
  1. Posiekany czosnek dusimy na oleju na dużej patelni
  2. Dodajemy kurczaka i podsmażamy
  3. Na patelnię dodajemy całą zalewę z brzoskwiń z puszki, zioła prowansalskie, pieprz i 1 łyżeczkę soli i dusimy aż mięso zrobi się miękkie; w razie potrzeby podlewamy wodą
  4. Brzoskwinie kroimy w kostkę
  5. W międzyczasie gotujemy ryż zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu
  6. Podajemy kurczaka z ryżem i brzoskwiniami

Komentarze