Kurczak w ziołach prowansalskich z ryżem i brzoskwiniami
Jeden z pyszniejszych i ładniej wyglądających obiadów jakie zdarzyło mi się jeść w ostatnim czasie. Bardzo polecam i zachęcam do testowania.
Wykonanie:
Składniki:
- 300 g ryżu basmati
- 20 g oleju
- 1 łyżeczka soli
- 3 ząbki czosnku
- 400 g mięsa z piersi kurczaka, pokrojonego w kostkę
- 1 puszka brzoskwiń z zalewą (850 g) – ok. 8 połówek
- 3 łyżeczki ziół prowansalskich
- 0,5 łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
- Posiekany czosnek dusimy na oleju na dużej patelni
- Dodajemy kurczaka i podsmażamy
- Na patelnię dodajemy całą zalewę z brzoskwiń z puszki, zioła prowansalskie, pieprz i 1 łyżeczkę soli i dusimy aż mięso zrobi się miękkie; w razie potrzeby podlewamy wodą
- Brzoskwinie kroimy w kostkę
- W międzyczasie gotujemy ryż zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu
- Podajemy kurczaka z ryżem i brzoskwiniami
Komentarze
Prześlij komentarz