Makaron z tuńczykiem i pomidorami

Lubicie szybkie dania z makaronem? Jeśli tak, to trafiliście na przepis, który na pewno przypadnie Wam do gustu.




Składniki:
  • 30 g sera parmezan
  • 50 g cebuli
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 400 g pomidorów z puszki (krojonych)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu 
  • 1 łyżeczka oregano
  • 150 g tuńczyka z puszki w sosie własnym odsączonego z zalewy
  • 50 g czarnych oliwek (bez pestek)
  • 10 g kaparów
  • 250 g makaronu

Wykonanie:
  1. Parmezan ścieramy na tarce (TM: 8 s/10, przekładamy)
  2. Siekamy cebulę i podduszamy ją na dużej patelni (TM: 5 s/5, a potem 2 min/120 st/1)
  3. Dodajemy pomidory, sól, pieprz i oregano i dusimy (TM: koszyczek zamiast pokrywki 10 min/100 st/wsteczne/2)
  4. Dodajemy tuńczyka, oliwki i kapary i jeszcze przez chwilę gotujemy (TM: 2 min/100 st/wsteczne/1)
  5. W miedzy czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu
  6. Podajemy makaron z tuńczykiem w pomidorach posypany parmezanem

Komentarze