Makaron z tuńczykiem i pomidorami
Lubicie szybkie dania z makaronem? Jeśli tak, to trafiliście na przepis, który na pewno przypadnie Wam do gustu.
Wykonanie:
Składniki:
- 30 g sera parmezan
- 50 g cebuli
- 20 g oliwy z oliwek
- 400 g pomidorów z puszki (krojonych)
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka oregano
- 150 g tuńczyka z puszki w sosie własnym odsączonego z zalewy
- 50 g czarnych oliwek (bez pestek)
- 10 g kaparów
- 250 g makaronu
Wykonanie:
- Parmezan ścieramy na tarce (TM: 8 s/10, przekładamy)
- Siekamy cebulę i podduszamy ją na dużej patelni (TM: 5 s/5, a potem 2 min/120 st/1)
- Dodajemy pomidory, sól, pieprz i oregano i dusimy (TM: koszyczek zamiast pokrywki 10 min/100 st/wsteczne/2)
- Dodajemy tuńczyka, oliwki i kapary i jeszcze przez chwilę gotujemy (TM: 2 min/100 st/wsteczne/1)
- W miedzy czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu
- Podajemy makaron z tuńczykiem w pomidorach posypany parmezanem
Komentarze
Prześlij komentarz