Placki ryżowe z musem jabłkowym

Lubicie śniadania na słodko? Jeśli tak, to bezglutenowe placki sprawdzą się idealnie.




Składniki:
  • 2 jajka
  • 400 g mleka kokosowego
  • 300 g mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,25 łyżeczki imbiru zmielonego
  • 80 g ksylitolu
  • 500 g jabłek
  • 40 g soku z cytryny

Wykonanie: 
  1. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę (TM: z motylkiem 1,5 min/3,5, przekładamy)
  2. Miksujemy żółtka, mleko kokosowe, mąkę, proszek do pieczenia, 0,5 łyżeczki cynamonu, imbir i 50 g ksylitolu (TM: 30 s/4)
  3. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy
  4. Rozgrzewamy patelnię z niedużą ilością oleju kokosowego, nakładamy ciasto łyżką i smażymy nieduże placki (z dwóch stron) 
  5. W międzyczasie kroimy jabłka na nieduże kawałki i w garnuszku gotujemy razem z sokiem z cytryny (TM: 10 min/100 st/1)
  6. Miksujemy z 30 g ksylitolu i 0,5 łyżeczki cynamonu (TM: 30 s/6)
  7. Placki podajemy polane musem

Komentarze