Placki ryżowe z musem jabłkowym
Lubicie śniadania na słodko? Jeśli tak, to bezglutenowe placki sprawdzą się idealnie.
Składniki:
- 2 jajka
- 400 g mleka kokosowego
- 300 g mąki ryżowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,25 łyżeczki imbiru zmielonego
- 80 g ksylitolu
- 500 g jabłek
- 40 g soku z cytryny
Wykonanie:
- Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę (TM: z motylkiem 1,5 min/3,5, przekładamy)
- Miksujemy żółtka, mleko kokosowe, mąkę, proszek do pieczenia, 0,5 łyżeczki cynamonu, imbir i 50 g ksylitolu (TM: 30 s/4)
- Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy
- Rozgrzewamy patelnię z niedużą ilością oleju kokosowego, nakładamy ciasto łyżką i smażymy nieduże placki (z dwóch stron)
- W międzyczasie kroimy jabłka na nieduże kawałki i w garnuszku gotujemy razem z sokiem z cytryny (TM: 10 min/100 st/1)
- Miksujemy z 30 g ksylitolu i 0,5 łyżeczki cynamonu (TM: 30 s/6)
- Placki podajemy polane musem
Komentarze
Prześlij komentarz