Seromakowiec
Niesamowicie pyszne połączenie sernika z makowcem, które każdemu miłośnikowi słodkości przypadnie do gustu.
Składniki:
Warstwa makowa:
Wykonanie: Warstwa makowa:
- 400 g maku (dla ułatwienia może być zmielony)
- 460 g mleka
- 4 jajka
- 220 g cukru pudru
- 40 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego
- 140 g bakalii (rodzynek, posiekanych orzechów, skórki kandyzowanej)
- 1000 g twarogu
- 220 g cukru pudru
- 4 jajka
- 100 g masła
- 10 g cukru waniliowego
- 15 g skrobi ziemniaczanej
- 120 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wykonanie: Warstwa makowa:
- Mielimy mak; jeśli macie mielony, to pomińcie ten krok (TM: 40 s/10)
- Dodajemy mleko i podgrzewamy w garnuszku, cały czas mieszając (TM: 9 min/90 st/3)
- Ugotowany mak przekładamy na sitko i odstawiamy, żeby pozbyć się nadmiaru płynu
- Żółtka miksujemy z cukrem (TM: 1,5 min/6)
- Dodajemy masę makową, mąkę, proszek do pieczenia, aromat migdałowy i bakalie i bardzo porządnie mieszamy (TM: 30 s/wsteczne/5, przekładamy)
- Osobno ubijamy białka do momentu uzyskania sztywnej piany, dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy (TM: z motylkiem 2 min/3,5)
- Przekładamy do formy (40 x 24) wyłożonej papierem
- Mielimy twaróg z cukrem pudrem; jeśli nie macie urządzenia, które Wam w tym pomoże, to pewnie lepiej kupić ser sernikowy w wiaderku (TM: 2 min/6)
- Dodajemy jajka, masło, cukier waniliowy, skrobię ziemniaczaną i skórkę pomarańczową i mocno mieszamy (TM: 45 s/wsteczne/4)
- Przekładamy na masę makową i wyrównujemy łyżką
- Pieczemy 1 godzinę w 170 stopniach, po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy tam ciasto aż ostygnie
Komentarze
Prześlij komentarz