Seromakowiec

Niesamowicie pyszne połączenie sernika z makowcem, które każdemu miłośnikowi słodkości przypadnie do gustu.


Składniki: Warstwa makowa:
  • 400 g maku (dla ułatwienia może być zmielony)
  • 460 g mleka
  • 4 jajka
  • 220 g cukru pudru
  • 40 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 140 g bakalii (rodzynek, posiekanych orzechów, skórki kandyzowanej)
Warstwa serowa:
  • 1000 g twarogu
  • 220 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • 10 g cukru waniliowego
  • 15 g skrobi ziemniaczanej
  • 120 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wykonanie: Warstwa makowa:
  1. Mielimy mak; jeśli macie mielony, to pomińcie ten krok (TM: 40 s/10)
  2. Dodajemy mleko i podgrzewamy w garnuszku, cały czas mieszając (TM: 9 min/90 st/3)
  3. Ugotowany mak przekładamy na sitko i odstawiamy, żeby pozbyć się nadmiaru płynu
  4. Żółtka miksujemy z cukrem (TM: 1,5 min/6)
  5. Dodajemy masę makową, mąkę, proszek do pieczenia, aromat migdałowy i bakalie i bardzo porządnie mieszamy (TM: 30 s/wsteczne/5, przekładamy)
  6. Osobno ubijamy białka do momentu uzyskania sztywnej piany, dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy (TM: z motylkiem 2 min/3,5)
  7. Przekładamy do formy (40 x 24) wyłożonej papierem
Warstwa serowa:
  1. Mielimy twaróg z cukrem pudrem; jeśli nie macie urządzenia, które Wam w tym pomoże, to pewnie lepiej kupić ser sernikowy w wiaderku (TM: 2 min/6)
  2. Dodajemy jajka, masło, cukier waniliowy, skrobię ziemniaczaną i skórkę pomarańczową i mocno mieszamy (TM: 45 s/wsteczne/4)
  3. Przekładamy na masę makową i wyrównujemy łyżką
  4. Pieczemy 1 godzinę w 170 stopniach, po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy tam ciasto aż ostygnie 







Komentarze