Śniadaniowy sernik

Sernik w wersji śniadaniowej dla miłośników śniadań na słodko.




Składniki:
Spód:
  • 20 g masła
  • 40 g herbatników (np. Digestive)
  • 20 g orzechów laskowych (jeśli nie korzystacie z TM, to zalecam kupienie rozdrobnionych na proszek)
  • 20 g brązowego cukru
Masa sernikowa:
  • 300 g twarogu (wersja bez TM – lepiej sprawdzi się twaróg sernikowy z wiaderka)
  • 50 g śmietany 
  • 60 g cukru
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 2 jajka
Wierzch:
  • 200 g czerwonych owoców jagodowych 
  • 40 g cukru

Wykonanie: 
Spód:
  1. Rozdrabniamy herbatniki np. zamykając je w szczelnym woreczku i rozgniatając i łączymy z pozostałymi składnikami (TM: 10 s/7)
  2. Spód umieszczamy w 6 żaroodpornych słoiczkach lub w jednym dużym naczyniu tak jak u mnie na zdjęciu i mocno dociskamy do dna
Masa sernikowa:
  1. Delikatnie miksujemy wszystkie składniki do ich połączenia się (TM: 1 min/4)
  2. Wylewamy na spód
  3. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 30 minut
Wierzch:
  1. W międzyczasie zagotowujemy owoce z cukrem i chwilę odparowujemy (TM: 11 min/100 st/1)
  2. Owoce wykładamy na upieczoną masę serową
  3. Podajemy po schłodzeniu w lodówce przez ok. 2 godziny

Komentarze