Śniadaniowy sernik
Sernik w wersji śniadaniowej dla miłośników śniadań na słodko.
Składniki:
Spód:
- 20 g masła
- 40 g herbatników (np. Digestive)
- 20 g orzechów laskowych (jeśli nie korzystacie z TM, to zalecam kupienie rozdrobnionych na proszek)
- 20 g brązowego cukru
Masa sernikowa:
- 300 g twarogu (wersja bez TM – lepiej sprawdzi się twaróg sernikowy z wiaderka)
- 50 g śmietany
- 60 g cukru
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
- 2 jajka
Wierzch:
- 200 g czerwonych owoców jagodowych
- 40 g cukru
Wykonanie:
Spód:
- Rozdrabniamy herbatniki np. zamykając je w szczelnym woreczku i rozgniatając i łączymy z pozostałymi składnikami (TM: 10 s/7)
- Spód umieszczamy w 6 żaroodpornych słoiczkach lub w jednym dużym naczyniu tak jak u mnie na zdjęciu i mocno dociskamy do dna
- Delikatnie miksujemy wszystkie składniki do ich połączenia się (TM: 1 min/4)
- Wylewamy na spód
- Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 30 minut
- W międzyczasie zagotowujemy owoce z cukrem i chwilę odparowujemy (TM: 11 min/100 st/1)
- Owoce wykładamy na upieczoną masę serową
- Podajemy po schłodzeniu w lodówce przez ok. 2 godziny
Komentarze
Prześlij komentarz