Torta caprese

Jeśli jesteście takimi fanami czekolady jak ja, to koniecznie musicie przetestować to ciacho. Ja dałabym się za nie pokroić 😃


Składniki:
Ciasto:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 250 g migdałów
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 250 g masła
  • 6 jajek
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao w proszku
  • 50 g likieru migdałowego (np. Amaretto)
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 g śmietany 30%

Wykonanie:
Ciasto:

  1. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach (TM: 10 s/9, przekładamy)
  2. Bardzo drobno siekamy migdały (TM: 8 s/6, przekładamy)
  3. Miksujemy cukier, masło, jajka, proszek do pieczenia, kakao i likier (TM: 20 s/7)
  4. Dodajemy startą czekoladę i rozdrobnione migdały i mieszamy (TM: 40 s/6)
  5. Masę przelewamy do tortownicy (24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 60 minut w 180 stopniach
  6. Odstawiamy do ostygnięcia
Polewa:
  1. Czekoladę dzielimy na małe kawałki (TM: 10 s/9)
  2. Dodajemy śmietanę i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady cały czas mieszając (TM: 2 min/50 st/3)
  3. Polewamy ciasto

Komentarze