Torta caprese
Jeśli jesteście takimi fanami czekolady jak ja, to koniecznie musicie przetestować to ciacho. Ja dałabym się za nie pokroić 😃
Składniki:
Ciasto:
Wykonanie:
Ciasto:
Składniki:
Ciasto:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 250 g migdałów
- 250 g cukru trzcinowego
- 250 g masła
- 6 jajek
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao w proszku
- 50 g likieru migdałowego (np. Amaretto)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 80 g śmietany 30%
Wykonanie:
Ciasto:
- Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach (TM: 10 s/9, przekładamy)
- Bardzo drobno siekamy migdały (TM: 8 s/6, przekładamy)
- Miksujemy cukier, masło, jajka, proszek do pieczenia, kakao i likier (TM: 20 s/7)
- Dodajemy startą czekoladę i rozdrobnione migdały i mieszamy (TM: 40 s/6)
- Masę przelewamy do tortownicy (24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 60 minut w 180 stopniach
- Odstawiamy do ostygnięcia
- Czekoladę dzielimy na małe kawałki (TM: 10 s/9)
- Dodajemy śmietanę i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady cały czas mieszając (TM: 2 min/50 st/3)
- Polewamy ciasto
Komentarze
Prześlij komentarz