Zapiekane banany w czekoladzie

Dzisiaj mam dla Was pomysł na deser lub ewentualnie śniadanie, ale tylko dla prawdziwych miłośników słodkości. Ktoś inny mógłby nie przeżyć takiej dawki czekolady o poranku 😀



Składniki:
  • 150 g banana
  • sok z cytryny (ilość do skropienia bananów)
  • 2 szczypty cynamonu
  • 35 g cukru pudru
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 40 g śmietany 30%
  • 2 białka
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Wykonanie:
  1. Banany przekrojone wzdłuż układamy w małych kokilkach do zapiekania (sprawdzą się zdecydowanie lepiej niż większe naczynie żaroodporne jak na moim zdjęciu - ciężko to później estetycznie podzielić na porcje), skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cynamonem
  2. Jeśli nie mamy cukru pudru, to mielimy zwykły (TM: 15 s/10, przekładamy)
  3. Ścieramy czekoladę na tarce i mieszamy ją ze śmietaną (TM: 10 s/7)
  4. Czekoladę ze śmietaną przekładamy na banany
  5. Ubijamy białka na sztywną pianę (TM: z motylkiem 1 min/3,5)
  6. Po tym czasie nadal ubijamy i w trakcie stopniowo dosypujemy cukier puder (TM: 1,5 min/3,5)
  7. Dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy łyżką
  8. Pianę z wiórkami przekładamy na banany z czekoladę
  9. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach

Komentarze