Zapiekane banany w czekoladzie
Dzisiaj mam dla Was pomysł na deser lub ewentualnie śniadanie, ale tylko dla prawdziwych miłośników słodkości. Ktoś inny mógłby nie przeżyć takiej dawki czekolady o poranku 😀
Wykonanie:
Składniki:
- 150 g banana
- sok z cytryny (ilość do skropienia bananów)
- 2 szczypty cynamonu
- 35 g cukru pudru
- 50 g gorzkiej czekolady
- 40 g śmietany 30%
- 2 białka
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Wykonanie:
- Banany przekrojone wzdłuż układamy w małych kokilkach do zapiekania (sprawdzą się zdecydowanie lepiej niż większe naczynie żaroodporne jak na moim zdjęciu - ciężko to później estetycznie podzielić na porcje), skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cynamonem
- Jeśli nie mamy cukru pudru, to mielimy zwykły (TM: 15 s/10, przekładamy)
- Ścieramy czekoladę na tarce i mieszamy ją ze śmietaną (TM: 10 s/7)
- Czekoladę ze śmietaną przekładamy na banany
- Ubijamy białka na sztywną pianę (TM: z motylkiem 1 min/3,5)
- Po tym czasie nadal ubijamy i w trakcie stopniowo dosypujemy cukier puder (TM: 1,5 min/3,5)
- Dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy łyżką
- Pianę z wiórkami przekładamy na banany z czekoladę
- Pieczemy 20 minut w 180 stopniach
Komentarze
Prześlij komentarz