Zapiekanka jaglana z kurczakiem i marchewką
Lubicie kaszę jaglaną? Ja uwielbiam, a do tej pory wykorzystywałam ją głównie do śniadań. Tym razem sprawdziła się również przy obiedzie. Bardzo polecam, zwłaszcza miłośnikom zapiekanek.
Składniki:
- 100 g sera parmezan
- 1000 g wody
- 200 g kaszy jaglanej
- 400 g piersi z kurczaka pokrojonej na 3 cm kawałki
- 400 g marchewki pokrojonej w plastry
- 100 g śmietany
- 100 g mleka
- 2 jajka
- 2,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka curry
- 0,5 łyżeczki chili
Wykonanie:
- Parmezan ścieramy na tarce lub ewentualnie kupujemy już starty (TM: 5 s/10)
- Gotujemy kaszę w osolonej wodzie zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu
- Podsmażamy kurczaka i na oddzielnej patelni możemy lekko poddusić marchewkę w plastrach (TM: wodę wlewamy do misy, kasza w koszyczku, kurczak na dolnej Varomie, marchewka na górnej 20 min/Varoma/4)
- Podsmażonego kurczaka w układamy w naczyniu żaroodpornym
- 50 g rozdrobnionego parmezanu, podduszoną marchewkę, śmietanę, mleko, jajka, sól, curry i chili miksujemy na gładką masę (TM: 30 s/10)
- Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i porządnie mieszamy (TM: 30 s/wsteczne/3,5)
- Powstałą masę przekładamy na kurczaka i posypujemy pozostałym parmezanem
- Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 20 minut
Komentarze
Prześlij komentarz