Zapiekanka jaglana z kurczakiem i marchewką

Lubicie kaszę jaglaną? Ja uwielbiam, a do tej pory wykorzystywałam ją głównie do śniadań. Tym razem sprawdziła się również przy obiedzie. Bardzo polecam, zwłaszcza miłośnikom zapiekanek.



Składniki:
  • 100 g sera parmezan
  • 1000 g wody
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 400 g piersi z kurczaka pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 400 g marchewki pokrojonej w plastry
  • 100 g śmietany
  • 100 g mleka
  • 2 jajka
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka curry
  • 0,5 łyżeczki chili

Wykonanie:
  1. Parmezan ścieramy na tarce lub ewentualnie kupujemy już starty (TM: 5 s/10)
  2. Gotujemy kaszę w osolonej wodzie zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu
  3. Podsmażamy kurczaka i na oddzielnej patelni możemy lekko poddusić marchewkę w plastrach (TM: wodę wlewamy do misy, kasza w koszyczku, kurczak na dolnej Varomie, marchewka na górnej 20 min/Varoma/4)
  4. Podsmażonego kurczaka w układamy w naczyniu żaroodpornym
  5. 50 g rozdrobnionego parmezanu, podduszoną marchewkę, śmietanę, mleko, jajka, sól, curry i chili miksujemy na gładką masę (TM: 30 s/10)
  6. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i porządnie mieszamy (TM: 30 s/wsteczne/3,5)
  7. Powstałą masę przekładamy na kurczaka i posypujemy pozostałym parmezanem
  8. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 20 minut

Komentarze