Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym
Pyszna zapiekanka z dodatkiem czosnku i suszonych pomidorów.
Składniki:
Składniki:
- 350 g ryżu basmati
- 15 g bazylii świeżej
- 5 g natki pietruszki
- 50 g sera parmezan
- 50 g suszonych pomidorów
- 150 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 400 g wołowiny mielonej
- 150 g białego wina wytrawnego
- 150 g przecieru pomidorowego (passata)
- 1 łyżeczka soli
- 0,25 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka oregano
Wykonanie:
- Drobno siekamy bazylię i pietruszkę, kroimy suszone pomidory, a ser ścieramy na tarce (TM: 5 s/7)
- Całość umieszczamy w dużej misce i mieszamy
- Wyciskamy czosnek, siekamy cebulę, dodajemy oliwę i dusimy (TM: 5 s/5, a potem 5 min/120 st/1)
- Do cebuli i czosnku dodajemy mięso, wino, przecier pomidorowy, sól i pieprz i dusimy na niedużym ogniu przez ok. pół godziny (TM: 30 min/100 st/wsteczne/1)
- W tym czasie gotujemy ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu, a po ugotowaniu dodajemy go do miski z pomidorami, pietruszką, bazylią i serem i dokładnie mieszamy
- Połowę ryżu przekładamy do naczynia żaroodpornego, uduszone mięso z dodatkami wykładamy na ryż, przykrywamy drugą połową ryżu i skrapiamy wodą
- Pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach
Komentarze
Prześlij komentarz