Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym

Pyszna zapiekanka z dodatkiem czosnku i suszonych pomidorów.



Składniki:
  • 350 g ryżu basmati
  • 15 g bazylii świeżej
  • 5 g natki pietruszki
  • 50 g sera parmezan
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 150 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 400 g wołowiny mielonej
  • 150 g białego wina wytrawnego
  • 150 g przecieru pomidorowego (passata)
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,25 łyżeczki pieprzu 
  • 1 łyżeczka oregano

Wykonanie: 
  1. Drobno siekamy bazylię i pietruszkę, kroimy suszone pomidory, a ser ścieramy na tarce (TM: 5 s/7)
  2. Całość umieszczamy w dużej misce i mieszamy
  3. Wyciskamy czosnek, siekamy cebulę, dodajemy oliwę i dusimy (TM: 5 s/5, a potem 5 min/120 st/1)
  4. Do cebuli i czosnku dodajemy mięso, wino, przecier pomidorowy, sól i pieprz i dusimy na niedużym ogniu przez ok. pół godziny (TM: 30 min/100 st/wsteczne/1)
  5. W tym czasie gotujemy ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu, a po ugotowaniu dodajemy go do miski z pomidorami, pietruszką, bazylią i serem i dokładnie mieszamy
  6. Połowę ryżu przekładamy do naczynia żaroodpornego, uduszone mięso z dodatkami wykładamy na ryż, przykrywamy drugą połową ryżu i skrapiamy wodą
  7. Pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach

Komentarze