Zupa szpinakowa z batatami
Jeśli jesteście takimi miłośnikami batatów jak ja, to koniecznie musicie spróbować tej zupy. Jest rewelacyjna.
Wykonanie:
Składniki:
- 100 g liści szpinaku
- 500 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu
- 60 g kaszy jęczmiennej
- 100 g kiełbasy wędzonej, pokrojonej w plastry
- 1 szczyptę gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu
- 200 g batata pokrojonego w kostkę
- 50 g śmietany
Wykonanie:
- Siekamy liście szpinaku (TM: 2 s/5)
- Dodajemy wodę, koncentrat bulionu, kaszę, kiełbasę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz i gotujemy kilkanaście minut (TM: 13 min/100 st/wsteczne/łyżka)
- Dodajemy batata i gotujemy ok. 10 minut aż batat zmięknie (TM: 10 min/100 st/wsteczne/łyżka)
- Dodajemy śmietanę, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilkę (TM: 1 min/100 st/wsteczne/0,5)
Komentarze
Prześlij komentarz