Zupa szpinakowa z batatami

Jeśli jesteście takimi miłośnikami batatów jak ja, to koniecznie musicie spróbować tej zupy. Jest rewelacyjna.



Składniki:
  • 100 g liści szpinaku 
  • 500 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu 
  • 60 g kaszy jęczmiennej
  • 100 g kiełbasy wędzonej, pokrojonej w plastry
  • 1 szczyptę gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu 
  • 200 g batata pokrojonego w kostkę
  • 50 g śmietany

Wykonanie: 
  1. Siekamy liście szpinaku (TM: 2 s/5)
  2. Dodajemy wodę, koncentrat bulionu, kaszę, kiełbasę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz i gotujemy kilkanaście minut (TM: 13 min/100 st/wsteczne/łyżka)
  3. Dodajemy batata i gotujemy ok. 10 minut aż batat zmięknie (TM: 10 min/100 st/wsteczne/łyżka)
  4. Dodajemy śmietanę, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilkę (TM: 1 min/100 st/wsteczne/0,5)

Komentarze