Łazanki
Lubicie łazanki? Tym razem podam przepis na wersję z dodatkiem boczku, ale jeśli tylko preferujecie opcję wegetariańską, to bez szkody dla dania możecie boczek pominąć.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 600 g kapusty kiszonej
- 100 g cebuli
- 10 g oleju
- 250 g pieczarek
- 200 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
- 600 g wody
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 3 owoce jałowca
- 0,5 łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka soli
- 0,25 łyżeczki pieprzu
- 320 g makaronu
Wykonanie:
- Kapustę kiszoną przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą i mocno odciskamy
- Odciśniętą kapustę kroimy na mniejsze kawałki (TM: 6 s/4, przekładamy)
- Siekamy cebulę, dodajemy olej (TM: 5 s/5)
- Dusimy ją przez parę minut w garnku (TM: 2 min/120 st/1)
- Dodajemy boczek i dusimy jeszcze chwilę (TM: bez miarki 5 min/120 st/wsteczne/1)
- Dodajemy poszatkowaną kapustę i dusimy kolejne parę minut (TM: 5 min/120 st/wsteczne/1)
- Dodajemy wodę, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, jałowiec, kminek, majeranek, sól i pieprz i gotujemy ok. 20 minut (TM: 20 min/120 st/wsteczne/1)
- Dodajemy makaron, mieszamy i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, ok 9-10 minut (TM: 9 min/100 st/wsteczne/łyżka)
Komentarze
Prześlij komentarz