Łazanki

Lubicie łazanki? Tym razem podam przepis na wersję z dodatkiem boczku, ale jeśli tylko preferujecie opcję wegetariańską, to bez szkody dla dania możecie boczek pominąć.


Składniki:

  • 600 g kapusty kiszonej
  • 100 g cebuli
  • 10 g oleju
  • 250 g pieczarek
  • 200 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
  • 600 g wody
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 3 owoce jałowca
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,25 łyżeczki pieprzu
  • 320 g makaronu

Wykonanie:
  1. Kapustę kiszoną przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą i mocno odciskamy
  2. Odciśniętą kapustę kroimy na mniejsze kawałki (TM: 6 s/4, przekładamy)
  3. Siekamy cebulę, dodajemy olej (TM: 5 s/5)
  4. Dusimy ją przez parę minut w garnku (TM: 2 min/120 st/1)
  5. Dodajemy boczek i dusimy jeszcze chwilę (TM: bez miarki 5 min/120 st/wsteczne/1)
  6. Dodajemy poszatkowaną kapustę i dusimy kolejne parę minut (TM: 5 min/120 st/wsteczne/1)
  7. Dodajemy wodę, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, jałowiec, kminek, majeranek, sól i pieprz i gotujemy ok. 20 minut (TM: 20 min/120 st/wsteczne/1)
  8. Dodajemy makaron, mieszamy i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, ok 9-10 minut (TM: 9 min/100 st/wsteczne/łyżka)

Komentarze