Blok czekoladowy
Co powiecie na deser rodem z PRL-u? Stanowi super alternatyw臋 dla niedzielnego ciasta, a nie wymaga odpalania piekarnika, same plusy 馃槃
Sk艂adniki:
Wykonanie:
Sk艂adniki:
- 300 g mleka w proszku
- 80 g herbatnik贸w po艂amanych na 2-3 cz臋艣ci
- 40 g moreli suszonych
- 40 g orzech贸w w艂oskich
- 40 g migda艂贸w
- 30 g rodzynek
- 30 g 偶urawiny suszonej
- 250 g mas艂a
- 120 g wody
- 150 g cukru
- 45 g kakao
Wykonanie:
- Morele kroimy w paseczki (TM: 2 s/7)
- Orzechy w艂oskie, migda艂y, rodzynki i 偶urawin臋 r贸wnie偶 kroimy na mniejsze cz臋艣ci, nie musz膮 by膰 bardzo posiekane (TM: 2 s/6)
- Wszystkie pokrojone bakalie wrzucamy do miseczki z po艂amanymi herbatnikami
- Mas艂o, wod臋, cukier i kakao podgrzewamy w garnku do ca艂kowitego rozpuszczenia, ca艂y czas mieszaj膮c (TM: 4 min/50 st/2)
- Dodajemy mleko w proszku i ca艂y czas bardzo energicznie mieszamy; gdyby robi艂y si臋 grudki, to mo偶na sobie pom贸c mikserem (TM: 1 min 30 s/3)
- Dodajemy bakalie i herbatniki i bardzo porz膮dnie mieszamy 艂y偶ka
- Mas臋 przek艂adamy do formy keksowej (d艂. 25 cm) wy艂o偶onej foli膮 aluminiow膮 (lub spo偶ywcz膮, bo aluminiowa mo偶e si臋 troch臋 rozdziera膰 przy wyci膮ganiu) – mas臋 mocno dociskamy, 偶eby mi臋dzy bakaliami i herbatnikami nie by艂o pustych przestrzeni
- Wk艂adamy do lod贸wki na ok. 6 godzin

Komentarze
Prze艣lij komentarz