Blok czekoladowy

Co powiecie na deser rodem z PRL-u? Stanowi super alternatyw臋 dla niedzielnego ciasta, a nie wymaga odpalania piekarnika, same plusy 馃槃



Sk艂adniki:

  • 300 g mleka w proszku
  • 80 g herbatnik贸w po艂amanych na 2-3 cz臋艣ci
  • 40 g moreli suszonych
  • 40 g orzech贸w w艂oskich
  • 40 g migda艂贸w
  • 30 g rodzynek
  • 30 g 偶urawiny suszonej
  • 250 g mas艂a
  • 120 g wody
  • 150 g cukru
  • 45 g kakao

Wykonanie:

  1. Morele kroimy w paseczki (TM: 2 s/7)
  2. Orzechy w艂oskie, migda艂y, rodzynki i 偶urawin臋 r贸wnie偶 kroimy na mniejsze cz臋艣ci, nie musz膮 by膰 bardzo posiekane (TM: 2 s/6)
  3. Wszystkie pokrojone bakalie wrzucamy do miseczki z po艂amanymi herbatnikami
  4. Mas艂o, wod臋, cukier i kakao podgrzewamy w garnku do ca艂kowitego rozpuszczenia, ca艂y czas mieszaj膮c (TM: 4 min/50 st/2)
  5. Dodajemy mleko w proszku i ca艂y czas bardzo energicznie mieszamy; gdyby robi艂y si臋 grudki, to mo偶na sobie pom贸c mikserem (TM: 1 min 30 s/3)
  6. Dodajemy bakalie i herbatniki i bardzo porz膮dnie mieszamy 艂y偶ka
  7. Mas臋 przek艂adamy do formy keksowej (d艂. 25 cm) wy艂o偶onej foli膮 aluminiow膮 (lub spo偶ywcz膮, bo aluminiowa mo偶e si臋 troch臋 rozdziera膰 przy wyci膮ganiu) – mas臋 mocno dociskamy, 偶eby mi臋dzy bakaliami i herbatnikami nie by艂o pustych przestrzeni
  8. Wk艂adamy do lod贸wki na ok. 6 godzin

Komentarze