Budyń z kaszy jaglanej z borówkami

Lubicie kaszę jaglaną na słodko? Ja muszę przyznać, że jest to jedno z moich ulubionych śniadań. Tym razem zrobiłam ją w wersji z owocami. Jest pyszna, więc zachęcam do wypróbowania.


Składniki:
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 800 g napoju migdałowego (jeśli nie macie, to może być też zwykłe mleko)
  • 0,25 łyżeczki cynamonu
  • 0,25 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 50 g ksylitolu
  • 200 g borówek

Wykonanie:
  1. Do garnuszka wkładamy kaszę, napój migdałowy, cynamon, kardamon, ekstrakt waniliowy i ksylitol i gotujemy cały czas mieszając (TM: 15 min/95 st/wsteczne/1)
  2. Po ugotowaniu miksujemy na gładką masę (TM: 1 min/8, przekładamy)
  3. 300 g ugotowanej kaszy łączymy z borówkami i miksujemy (TM: 30 s/8)
  4. Do pucharków wkładamy po jednej łyżce samej kaszy po jednej stronie i po jednej łyżce kaszy z owocami z drugiej strony, na przemian

Komentarze