Gulasz z piersi kurczaka z burakiem
Tym razem mam dla Was propozycję na bardzo proste danie mięsne z dodatkiem dużej ilości warzyw z burakiem w roli głównej.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 120 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 130 g marchewki
- 280 g czerwonego buraka
- 180 g korzenia pietruszki
- 100 g selera naciowego
- 500 g wody
- 500 g mięsa z piersi kurczaka pokrojonego na 2 cm kawałki
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu
- 20 g koncentratu pomidorowego
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- natka pietruszki
Wykonanie:
- Wyciskamy czosnek, siekamy cebulę, a buraka, korzeń pietruszki i selera naciowego kroimy w kosteczkę, dodajemy olej (TM: 3 s/5)
- Dusimy na dużej patelni
- Dodajemy wodę, kurczaka, koncentrat bulionu, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, sól i pieprz i odparowujemy aż kurczak będzie mięciutki
- Podajemy udekorowany natką pietruszki
Komentarze
Prześlij komentarz