Gulasz z piersi kurczaka z burakiem

Tym razem mam dla Was propozycję na bardzo proste danie mięsne z dodatkiem dużej ilości warzyw z burakiem w roli głównej.


Składniki:

  • 120 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 130 g marchewki
  • 280 g czerwonego buraka
  • 180 g korzenia pietruszki
  • 100 g selera naciowego
  • 500 g wody
  • 500 g mięsa z piersi kurczaka pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • natka pietruszki

Wykonanie:
  1. Wyciskamy czosnek, siekamy cebulę, a buraka, korzeń pietruszki i selera naciowego kroimy w kosteczkę, dodajemy olej (TM: 3 s/5)
  2. Dusimy na dużej patelni
  3. Dodajemy wodę, kurczaka, koncentrat bulionu, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, sól i pieprz i odparowujemy aż kurczak będzie mięciutki
  4. Podajemy udekorowany natką pietruszki

Komentarze