Szarlotka z owsianą kruszonką

Jeśli kochacie szarlotki tak mocno jak ja, to koniecznie wypróbujcie poniższy przepis. Ciacho jest rewelacyjne.


Składniki:
Owsiana kruszonka:

  • 60 g płatków owsianych (lub po prostu mąka owsiana, jeśli nie macie w czym zmielić płatków)
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 30 g mąki
  • 60 g masła
Kruchy spód:
  • 120 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 150 g mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
Nadzienie jabłkowe:
  • 500 g jabłek pokrojonych na ćwiartki - ja nie obieram, ale można 😊
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 20 g masła
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Kruszonka:
  1. Mielimy płatki lub jeśli nie mamy w czym to do punktu drugiego dodajemy mąkę owsianą (TM: 10 s/10)
  2. Dodajemy cukier, cynamon, gałkę muszkatołową, mąkę i masło i energicznie wyrabiamy (TM: 15 s/5)
  3. Odstawiamy do lodówki
Spód:
  1. Łączymy masło, cukier puder, cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia i sól i wyrabiamy (TM: 15 s/5)
  2. Ciasto przekładamy do formy 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wylepiamy nim dno
  3. Pieczemy 18 minut w 170 stopniach
Jabłka:
  1. Kiedy ciasto się piecze, kroimy jabłka na drobne plasterki i mieszamy je z cukrem i cynamonem (TM: 4 s/4)
  2. Dodajemy masło i dusimy całość w rondelku cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło (TM: 6 min/ 120 st/wsteczne/łyżka)
  3. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy (TM: 10 s/wsteczne/2)
  4. Jabłka przekładamy na podpieczony spód i całość posypujemy kruszonką
  5. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach

Komentarze