Szarlotka z owsianą kruszonką
Jeśli kochacie szarlotki tak mocno jak ja, to koniecznie wypróbujcie poniższy przepis. Ciacho jest rewelacyjne.
Składniki:
Owsiana kruszonka:
Wykonanie:
Kruszonka:
Składniki:
Owsiana kruszonka:
- 60 g płatków owsianych (lub po prostu mąka owsiana, jeśli nie macie w czym zmielić płatków)
- 40 g cukru trzcinowego
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 30 g mąki
- 60 g masła
- 120 g masła
- 60 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 150 g mąki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 500 g jabłek pokrojonych na ćwiartki - ja nie obieram, ale można 😊
- 30 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 20 g masła
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Kruszonka:
- Mielimy płatki lub jeśli nie mamy w czym to do punktu drugiego dodajemy mąkę owsianą (TM: 10 s/10)
- Dodajemy cukier, cynamon, gałkę muszkatołową, mąkę i masło i energicznie wyrabiamy (TM: 15 s/5)
- Odstawiamy do lodówki
- Łączymy masło, cukier puder, cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia i sól i wyrabiamy (TM: 15 s/5)
- Ciasto przekładamy do formy 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wylepiamy nim dno
- Pieczemy 18 minut w 170 stopniach
- Kiedy ciasto się piecze, kroimy jabłka na drobne plasterki i mieszamy je z cukrem i cynamonem (TM: 4 s/4)
- Dodajemy masło i dusimy całość w rondelku cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło (TM: 6 min/ 120 st/wsteczne/łyżka)
- Dodajemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy (TM: 10 s/wsteczne/2)
- Jabłka przekładamy na podpieczony spód i całość posypujemy kruszonką
- Pieczemy 35 minut w 180 stopniach

Komentarze
Prześlij komentarz