Ciasto drożdżowe z makiem i morelami

Dzisiaj mam dla Was alternatywę dla tradycyjnego makowca. Smak podobny, ale zwinięcie nieco bardziej fantazyjne :)


Składniki:
Ciasto:

  • 250 g mleka
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 25 g drożdży świeżych
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
Nadzienie:
  • 200 g moreli suszonych
  • 120 g maku (może być zmielony)
  • 50 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 250 g mleka
  • 40 g kaszy manny
  • 40 g masła
  • 2 jajka

Wykonanie:
Ciasto:

  1. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, cukier i drożdże i delikatnie podgrzewamy mieszając (TM: 5 min/37 st/1)
  2. Dodajemy mąkę, jajko i sól i wyrabiamy (TM: 3 min/wyrabianie ciasta)
  3. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut
Nadzienie i formowanie:
  1. Siekamy morele (TM: 5 s/7, przekładamy)
  2. Mielimy mak lub kupujemy już zmielony i pomijamy ten krok (TM: 30 s/10)
  3. Do zmielonego maku dodajemy cukier, cukier waniliowy, mleko, kaszę mannę, masło i 1 jajko i podgrzewamy przez parę minut, mieszając do połączenia się składników (TM: 8 min/90 st/3)
  4. Dodajemy posiekane morele i mieszamy (TM: 10 s/wsteczne/3)
  5. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na blacie na kształt prostokąta (ok. 40x55 cm), przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozkładamy na nim nadzienie makowe
  6. Wzdłuż dłuższego boku dzielimy ciasto na trzy paski i każdy z pasków zwijamy nadzieniem do środka
  7. Z trzech ruloników zaplatamy warkocz i zlepiamy jego końce formując wieniec
  8. Drugie jajko roztrzepujemy widelcem i smarujemy nim ciasto
  9. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach

Komentarze