Ciasto drożdżowe z makiem i morelami
Dzisiaj mam dla Was alternatywę dla tradycyjnego makowca. Smak podobny, ale zwinięcie nieco bardziej fantazyjne :)
Składniki:
Ciasto:
Wykonanie:
Ciasto:
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mleka
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 25 g drożdży świeżych
- 600 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki soli
- 200 g moreli suszonych
- 120 g maku (może być zmielony)
- 50 g cukru
- 10 g cukru waniliowego
- 250 g mleka
- 40 g kaszy manny
- 40 g masła
- 2 jajka
Wykonanie:
Ciasto:
- Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, cukier i drożdże i delikatnie podgrzewamy mieszając (TM: 5 min/37 st/1)
- Dodajemy mąkę, jajko i sól i wyrabiamy (TM: 3 min/wyrabianie ciasta)
- Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut
- Siekamy morele (TM: 5 s/7, przekładamy)
- Mielimy mak lub kupujemy już zmielony i pomijamy ten krok (TM: 30 s/10)
- Do zmielonego maku dodajemy cukier, cukier waniliowy, mleko, kaszę mannę, masło i 1 jajko i podgrzewamy przez parę minut, mieszając do połączenia się składników (TM: 8 min/90 st/3)
- Dodajemy posiekane morele i mieszamy (TM: 10 s/wsteczne/3)
- Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na blacie na kształt prostokąta (ok. 40x55 cm), przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozkładamy na nim nadzienie makowe
- Wzdłuż dłuższego boku dzielimy ciasto na trzy paski i każdy z pasków zwijamy nadzieniem do środka
- Z trzech ruloników zaplatamy warkocz i zlepiamy jego końce formując wieniec
- Drugie jajko roztrzepujemy widelcem i smarujemy nim ciasto
- Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach
Komentarze
Prześlij komentarz