Fondue z masła orzechowego

Poniżej mam dla Was przepis idealny na czas kwarantanny, kiedy wszystkie słodycze zostały wyjedzone, a nie ma chętnych na wyprawę do sklepu. Wystarczy mieć zachomikowany słoik masła orzechowego :) 


Składniki:

  • 50 g cukru brązowego
  • 200 g masła orzechowego
  • 2 łyżeczki masła
  • 200 g mleka
  • banany

Wykonanie:
  1. Jeśli mamy taką możliwość, to w jakimś turbo blenderze mielimy brązowy cukier na puder (jeśli nie, to ten krok pomijamy, a w punkcie 2 będziemy musieli porządniej mieszać)
  2. Do garnuszka wkładamy masło orzechowe, brązowy cukier, masło, 100 g mleka i podgrzewamy parę minut intensywnie mieszając aż cukier się rozpuści (TM: 3 min/70 st/3)
  3. Dodajemy kolejne 100 g mleka i nadal podgrzewamy i mieszamy przez chwilę (TM: 1 min/70 st/3)
  4. Na koniec całość miksujemy na gładką masę (TM: 10 s/6)
  5. Podajemy z bananami pokrojonymi na plasterki

Komentarze