Koncentrat bulionu drobiowego
Poniżej przepis na zdrowy i naturalny zamiennik kostki rosołowej, którego używam w większości moich przepisów obiadowych. Ze względu na dużą zawartość soli można go trzymać w lodówce nawet do 6 miesięcy.
Gdybyście chcieli sól ograniczyć (na przykład przygotowując obiady dla niemowlaków), to ilość soli można zredukować, a koncentrat zamrozić w pojemniczkach na kostki do lodu.
Składniki:
Wykonanie:
Gdybyście chcieli sól ograniczyć (na przykład przygotowując obiady dla niemowlaków), to ilość soli można zredukować, a koncentrat zamrozić w pojemniczkach na kostki do lodu.
Składniki:
- 300 g piersi kurczaka
- 200 g warzyw np. selera, cebuli, czosnku, pora
- 4 gałązki natki pietruszki
- 150 g soli gruboziarnistej (lub zwykłej)
- 100 g białego wina
- 1 liść laurowy
- 1 goździk
- 5 nasion kolendry
Wykonanie:
- Mięso mielimy w maszynce lub ewentualnie kupujemy już zmielone (TM: 5 s/7, przekładamy)
- Natkę siekamy, warzywa kroimy na nieduże kawałki (TM: 10 s/5)
- Do warzyw dodajemy sól, wino, liść laurowy, goździk, nasiona kolendry i zmielone mięso i gotujemy bez przykrycia, żeby wino odparowało (TM: koszyczek zamiast miarki 25 min/Varoma/2)
- Po odparowaniu miksujemy na gładką pastę (TM: 1 min/8)
- Przekładamy do wyparzonego słoika i zostawiamy do ostudzenia

Komentarze
Prześlij komentarz