Koncentrat bulionu drobiowego

Poniżej przepis na zdrowy i naturalny zamiennik kostki rosołowej, którego używam w większości moich przepisów obiadowych. Ze względu na dużą zawartość soli można go trzymać w lodówce nawet do 6 miesięcy.
Gdybyście chcieli sól ograniczyć (na przykład przygotowując obiady dla niemowlaków), to ilość soli można zredukować, a koncentrat zamrozić w pojemniczkach na kostki do lodu.



Składniki:

  • 300 g piersi kurczaka
  • 200 g warzyw np. selera, cebuli, czosnku, pora
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 150 g soli gruboziarnistej (lub zwykłej)
  • 100 g białego wina
  • 1 liść laurowy
  • 1 goździk
  • 5 nasion kolendry

Wykonanie:

  1. Mięso mielimy w maszynce lub ewentualnie kupujemy już zmielone (TM: 5 s/7, przekładamy)
  2. Natkę siekamy, warzywa kroimy na nieduże kawałki (TM: 10 s/5)
  3. Do warzyw dodajemy sól, wino, liść laurowy, goździk, nasiona kolendry i zmielone mięso i gotujemy bez przykrycia, żeby wino odparowało (TM: koszyczek zamiast miarki 25 min/Varoma/2)
  4. Po odparowaniu miksujemy na gładką pastę (TM: 1 min/8)
  5. Przekładamy do wyparzonego słoika i zostawiamy do ostudzenia

Komentarze