Kotlety ruskie

Co powiecie na wege kotlety smakujące jak farsz do pierogów ruskich? Ja jestem na tak, bo pierogi lubię, ale lepić to już nie bardzo mi się chce. Kotlety robi się zdecydowanie szybciej :)


Składniki:

  • 80 g cebuli
  • 10 g oleju rzepakowego
  • 700 g ziemniaków (ugotowanych i pokrojonych na kawałki – najlepiej będzie, jeśli ugotujecie je dzień wcześniej i schłodzicie w lodówce; w innym przypadku ciasto będzie mocno klejące)
  • 400 g twarogu (półtłustego)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • bułka tarta, ilość do panierowania kotletów

Wykonanie:
  1. Siekamy cebulę i dodajemy olej (TM: 5 s/5)
  2. Dusimy przez parę minut (TM: 5 min/120 st/1)
  3. Do podduszonej cebuli dodajemy ugotowane ziemniaki, pokruszony twaróg, jajko, sól i pieprz i mocno mieszamy pomagając sobie tłuczkiem do ziemniaków lub innym zmyślnym narzędziem tego typu 😊 (TM: z kopystką 30 s/4)
  4. Zwilżonymi dłońmi z powstałej masy lepimy kotlety, lekko je spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej
  5. Smażymy je na rozgrzanym oleju na średniej mocy palnika przez parę minut aż nabiorą złotego koloru

Komentarze