Krem z marchewki z chrupiącą ciecierzycą
Jesteście miłośnikami egzotycznych smaków i przypraw? Jeśli tak, to zupa z poniższego przepisu nie powinna Was rozczarować.
Składniki:
Pieczona ciecierzyca:
Składniki:
Pieczona ciecierzyca:
- 200 g białej ciecierzycy ugotowanej (odsączonej z zalewy)
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Krem z marchwi:
Wykonanie:
- 1000 g marchewki
- 100 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki przyprawy harissa
- 90 g czerwonej soczewicy suszonej
- 1000 g wody
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Wykonanie:
- W miseczce mieszamy ciecierzycę, oliwę, kmin rzymski, sól i pieprz
- Marchewkę kroimy na nieduże kawałki (TM: 6 s/5, odstawiamy)
- Wyciskamy czosnek, cebulę siekamy (TM: 5 s/5), dodajemy oliwę i dusimy na średniej mocy palnika (TM: 3 min/120 st/1)
- Dodajemy marchewkę, harissę i soczewicę i jeszcze chwilę dusimy (TM: 5 min/120 st/1)
- Dodajemy wodę i koncentrat bulionu i gotujemy (TM: 20 min/100 st/1)
- W tym czasie przygotowaną wcześniej ciecierzycę z przyprawami i oliwą rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach przez 25 minut, od czasu do czasu można ją przemieszać
- Do ugotowanej zupy dodajemy sól i pieprz do smaku i miksujemy na gładką konsystencję (TM: 1 min/8)
- Podajemy posypaną pieczoną ciecierzycą
Komentarze
Prześlij komentarz