Krem z marchewki z chrupiącą ciecierzycą

Jesteście miłośnikami egzotycznych smaków i przypraw? Jeśli tak, to zupa z poniższego przepisu nie powinna Was rozczarować.


Składniki:
Pieczona ciecierzyca:

  • 200 g białej ciecierzycy ugotowanej (odsączonej z zalewy)
  • 20 g oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Krem z marchwi:
  • 1000 g marchewki
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki przyprawy harissa
  • 90 g czerwonej soczewicy suszonej
  • 1000 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. W miseczce mieszamy ciecierzycę, oliwę, kmin rzymski, sól i pieprz
  2. Marchewkę kroimy na nieduże kawałki (TM: 6 s/5, odstawiamy)
  3. Wyciskamy czosnek, cebulę siekamy (TM: 5 s/5), dodajemy oliwę i dusimy na średniej mocy palnika (TM: 3 min/120 st/1)
  4. Dodajemy marchewkę, harissę i soczewicę i jeszcze chwilę dusimy (TM: 5 min/120 st/1)
  5. Dodajemy wodę i koncentrat bulionu i gotujemy (TM: 20 min/100 st/1)
  6. W tym czasie przygotowaną wcześniej ciecierzycę z przyprawami i oliwą rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach przez 25 minut, od czasu do czasu można ją przemieszać
  7. Do ugotowanej zupy dodajemy sól i pieprz do smaku i miksujemy na gładką konsystencję (TM: 1 min/8)
  8. Podajemy posypaną pieczoną ciecierzycą

Komentarze