Omlet w kawałkach

Lubicie omlety, ale macie problemy z ich przewracaniem na drugą stronę przy przygotowywaniu? Jeśli tak, to ten przypadnie Wam do gustu. Nie ma znaczenia czy uda się go przewrócić czy nie, i tak podajemy go w kawałkach :)


Składniki:
  • 2 jajka
  • 50 g rodzynek
  • 70 g mąki pszennej
  • 125 g mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru pudru

Wykonanie:
  1. Mikserem ubijamy białka na sztywną pianę (TM: z motylkiem 1 min/3,5)
  2. Dodajemy żółtka, mąkę, mleko i cukier i delikatnie mieszamy łyżką, żeby piana nie opadła (TM: z motylkiem 7 s/3)
  3. Ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnię o średnicy ok. 26 cm posmarowaną masłem, na wierzch wysypujemy rodzynki i smażymy na średniej mocy aż spód omleta się zetnie
  4. Dzielimy omlet na mniejsze części, przekładamy je na patelni górą na dół i jeszcze chwilę smażymy
  5. Przed podaniem omlet posypujemy cukrem pudrem

Komentarze