Omlet w kawałkach
Lubicie omlety, ale macie problemy z ich przewracaniem na drugą stronę przy przygotowywaniu? Jeśli tak, to ten przypadnie Wam do gustu. Nie ma znaczenia czy uda się go przewrócić czy nie, i tak podajemy go w kawałkach :)
Składniki:
Wykonanie:
- 2 jajka
- 50 g rodzynek
- 70 g mąki pszennej
- 125 g mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
- Mikserem ubijamy białka na sztywną pianę (TM: z motylkiem 1 min/3,5)
- Dodajemy żółtka, mąkę, mleko i cukier i delikatnie mieszamy łyżką, żeby piana nie opadła (TM: z motylkiem 7 s/3)
- Ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnię o średnicy ok. 26 cm posmarowaną masłem, na wierzch wysypujemy rodzynki i smażymy na średniej mocy aż spód omleta się zetnie
- Dzielimy omlet na mniejsze części, przekładamy je na patelni górą na dół i jeszcze chwilę smażymy
- Przed podaniem omlet posypujemy cukrem pudrem
Komentarze
Prześlij komentarz