Owoce z grzańcem pod koglem moglem
Zużyliście białka do bezy i zostało Wam parę żółtek? W takim razie bardzo polecam poniższy deser. Jest super pyszny.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 300 g owoców leśnych (maliny, jeżyny itp.)
- 170 g cukru trzcinowego
- 50 g miodu
- 100 g czerwonego wina
- 1,5 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika
- 6 żółtek
- 1 szczypta cynamonu
Wykonanie:
- Do garnuszka wkładamy owoce, 50 g cukru, miód, wino, przyprawę do piernika i odparowujemy na małym ogniu cały czas mieszając (TM: koszyczek zamiast miarki 15 min/Varoma/1)
- Przekładamy do czterech foremek na suflety (ja nie mam, więc jest jedno naczynie żaroodporne, ale używając takiego naczynia dużo trudniej jest to ładnie podać)
- Żółtka, 120 g cukru i cynamon delikatnie podgrzewamy na małym ogniu, bardzo intensywnie mieszając, najlepiej trzepaczką, żeby się ubiły (TM: 6 min/37 st/4)
- Przelewamy do foremek i pieczemy 12 minut w 160 stopniach z termoobiegiem
Komentarze
Prześlij komentarz