Owoce z grzańcem pod koglem moglem

Zużyliście białka do bezy i zostało Wam parę żółtek? W takim razie bardzo polecam poniższy deser. Jest super pyszny.


Składniki:

  • 300 g owoców leśnych (maliny, jeżyny itp.)
  • 170 g cukru trzcinowego
  • 50 g miodu
  • 100 g czerwonego wina
  • 1,5 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika
  • 6 żółtek
  • 1 szczypta cynamonu

Wykonanie:
  1. Do garnuszka wkładamy owoce, 50 g cukru, miód, wino, przyprawę do piernika i odparowujemy na małym ogniu cały czas mieszając (TM: koszyczek zamiast miarki 15 min/Varoma/1)
  2. Przekładamy do czterech foremek na suflety (ja nie mam, więc jest jedno naczynie żaroodporne, ale używając takiego naczynia dużo trudniej jest to ładnie podać)
  3. Żółtka, 120 g cukru i cynamon delikatnie podgrzewamy na małym ogniu, bardzo intensywnie mieszając, najlepiej trzepaczką, żeby się ubiły (TM: 6 min/37 st/4)
  4. Przelewamy do foremek i pieczemy 12 minut w 160 stopniach z termoobiegiem

Komentarze