Pavlova
Lubicie słodkości? A może macie nadmiar białek i brak pomysłu jak je wykorzystać? Jeśli tak, to trafiliście w dobre miejsce, zachęcam do testowania.
Składniki:
Beza:
Wykonanie:
Beza:
Składniki:
Beza:
- 600 g cukru pudru
- 12 białek
- 1 szczypta soli
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżeczki octu
- 15 g żelatyny w proszku
- 50 g wody
- 600 g śmietany min. 30% tłuszczu (mocno schłodzonej)
- 2 łyżki cukru pudru
- maliny, truskawki, porzeczki (do dekoracji)
Wykonanie:
Beza:
- Dwie blachy wykładamy arkuszem papieru do pieczenia i na każdym rysujemy okręg o śr. 20-22 cm (ja wykorzystuję do tego duży płaski talerz i odrysowuję go ołówkiem)
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę (TM: z motylkiem 3 min/3,5)
- Po tym czasie nadal ubijamy i stopniowo dodajemy cukier puder (TM: 7 min/3)
- Dodajemy skrobię i ocet i ubijamy jeszcze przez chwilę
- Masę przekładamy na dwa narysowane okręgi i pieczemy 5 min w 180 stopniach, a potem zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze dwie pełne godziny; idealnie byłoby piec te bezy pojedynczo, ale mnie szkoda na to czasu, więc piekę na 2 i 4 szynie piekarnika i w trakcie pieczenia zamieniam je miejscami, bo ta górna zawsze jest bardziej przypieczona
- Po tym czasie uchylamy piekarnik i zostawiamy bezy w środku jeszcze na godzinę
- W małej miseczce mieszamy żelatynę z wodą, tak żeby nie było żadnych grudek (w tym celu można wstawić miseczkę do garnuszka z gorącą wodą, żeby ogrzewała żelatynę)
- Ubijamy mocno schłodzoną śmietanę na sztywną pianę (TM: z motylkiem; czas należy obserwować samodzielnie, bo bardzo dużo zależy od rodzaju śmietany/3)
- Ubijamy jeszcze przez chwilę i w tym czasie dodajemy płynną żelatynę i cukier (TM: 30 s/3)
- Połowę kremu przekładamy na ostudzoną bezę (jeśli lubicie ekstremalne słodkości, to na bezie pod kremem możecie rozsmarować masę krówkową z puszki), przykrywamy drugą bezą, wykładamy resztę kremu i dekorujemy owocami
Komentarze
Prześlij komentarz