Polędwica wieprzowa z cebulą

Lubicie wieprzowinę? Jeśli tak, to jest to danie dla Was. Ja wykorzystałam polędwicę, ale równie dobrze sprawdzi się z karkówką. 



Składniki:
Polędwica z cebulą:

  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu
  • 1100 g polędwicy wieprzowej pokrojonej w plastry
  • 400 g cebuli pokrojonej w plastry
Sos pieczarkowy:
  • 300 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu
  • 250 g pieczarek
  • 10 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 50 g śmietany

Wykonanie:
Mięso z cebulą:
  1. W małej miseczce mieszamy sól, pieprz, paprykę słodką, czosnek, majeranek i rozmaryn, a potem nacieramy nimi plastry polędwicy
  2. W dużym naczyniu żaroodpornym na dnie rozkładamy parę plastrów cebuli (tak, żeby przykryły całe dno) i na nich układamy plastry mięsa rozdzielone kolejnymi plasterkami cebuli
  3. Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach przez około 45 minut, ja dusiłam pod przykryciem
Sos pieczarkowy:
  1. Pieczarki kroimy na połówki lub mniejsze części; nie musi być równo i dokładnie, bo całość będziemy miksować (TM: 10 s/4)
  2. Do wody dodajemy koncentrat bulionu, pokrojone pieczarki, rozmaryn, pieprz i sól i gotujemy przez kilkanaście minut (TM: 10 min/100 st/2)
  3. Dodajemy śmietanę i miksujemy na gładki krem (TM: 1 min/8)

Komentarze