Polędwica wieprzowa z cebulą
Lubicie wieprzowinę? Jeśli tak, to jest to danie dla Was. Ja wykorzystałam polędwicę, ale równie dobrze sprawdzi się z karkówką.
Składniki:
Polędwica z cebulą:
Wykonanie:
Mięso z cebulą:
Składniki:
Polędwica z cebulą:
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
- 0,5 łyżeczki rozmarynu
- 1100 g polędwicy wieprzowej pokrojonej w plastry
- 400 g cebuli pokrojonej w plastry
- 300 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu
- 250 g pieczarek
- 10 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki rozmarynu
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki soli
- 50 g śmietany
Wykonanie:
Mięso z cebulą:
- W małej miseczce mieszamy sól, pieprz, paprykę słodką, czosnek, majeranek i rozmaryn, a potem nacieramy nimi plastry polędwicy
- W dużym naczyniu żaroodpornym na dnie rozkładamy parę plastrów cebuli (tak, żeby przykryły całe dno) i na nich układamy plastry mięsa rozdzielone kolejnymi plasterkami cebuli
- Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach przez około 45 minut, ja dusiłam pod przykryciem
- Pieczarki kroimy na połówki lub mniejsze części; nie musi być równo i dokładnie, bo całość będziemy miksować (TM: 10 s/4)
- Do wody dodajemy koncentrat bulionu, pokrojone pieczarki, rozmaryn, pieprz i sól i gotujemy przez kilkanaście minut (TM: 10 min/100 st/2)
- Dodajemy śmietanę i miksujemy na gładki krem (TM: 1 min/8)
Komentarze
Prześlij komentarz