Super cienkie ciasto na pizzę

Przyznaję, że bardzo długo szukałam przepisu na domową pizzę, która miałaby cienkie i kruche ciasto. I wydaję mi się, że znalazłam, więc dzielę się z Wami 😉


Składniki:

  • 170 g mąki pszennej (najlepiej typ ‘00’ na pizzę, ale na innej też wychodzi super)
  • 90 g wody letniej
  • 10 g świeżych drożdży
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,25 łyżeczki cukru
  • dodatki wedle uznania

Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki intensywnie wyrabiamy przez parę minut (TM: 2 min/wyrabianie ciasta)
  2. Ciasta nie zostawiamy do wyrośnięcia, od razu wałkujemy; podana ilość składników idealnie nadaje się na jedną blachę z piekarnika
  3. Po rozwałkowaniu i ułożeniu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na cieście rozkładamy wybrane przez siebie składniki
  4. Pieczemy w 250 stopniach przez 8-10 minut (w zależności od piekarnika) na drugim poziomie; pilnujcie czasu, bo ciasto jest cienkie i po chwili nieuwagi może się przypalić

Komentarze