Super cienkie ciasto na pizzę
Przyznaję, że bardzo długo szukałam przepisu na domową pizzę, która miałaby cienkie i kruche ciasto. I wydaję mi się, że znalazłam, więc dzielę się z Wami 😉
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 170 g mąki pszennej (najlepiej typ ‘00’ na pizzę, ale na innej też wychodzi super)
- 90 g wody letniej
- 10 g świeżych drożdży
- 10 g oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,25 łyżeczki cukru
- dodatki wedle uznania
Wykonanie:
- Wszystkie składniki intensywnie wyrabiamy przez parę minut (TM: 2 min/wyrabianie ciasta)
- Ciasta nie zostawiamy do wyrośnięcia, od razu wałkujemy; podana ilość składników idealnie nadaje się na jedną blachę z piekarnika
- Po rozwałkowaniu i ułożeniu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na cieście rozkładamy wybrane przez siebie składniki
- Pieczemy w 250 stopniach przez 8-10 minut (w zależności od piekarnika) na drugim poziomie; pilnujcie czasu, bo ciasto jest cienkie i po chwili nieuwagi może się przypalić
Komentarze
Prześlij komentarz