Zapiekanka z makaronem, kiełbasą i pieczarkami

Dzisiaj mam dla Was propozycję na zapiekankę z makaronem w roli głównej. U mnie wersja z kiełbasą, ale można nieco pozmieniać składniki i dopasować do własnych smaków.


Składniki:
  • 120 g sera żółtego
  • 80 g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 15 g oleju
  • 200 g kiełbasy pokrojonej w plastry
  • 300 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
  • 500 g przecieru pomidorowego (passata)
  • 200 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,25 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku mielonego
  • 0,5 łyżeczki chili
  • 300 g makaronu
  • 0,5 czerwonej papryki pokrojonej w paski

Wykonanie:
  1. Ser ścieramy na tarce (TM: 6 s/7, przekładamy)
  2. Wyciskamy czosnek, siekamy cebulę, dodajemy olej (TM: 5 s/5)
  3. Dusimy przez parę minut w dużym garze (TM: 2 min/120 st/1)
  4. Dodajemy kiełbasę i nadal dusimy (TM: 5 min/120 st/wsteczne/1)
  5. Dodajemy pieczarki i jeszcze dusimy parę minut (TM: 3 min/120 st/wsteczne/1)
  6. Dodajemy przecier pomidorowy, wodę, sól, pieprz, oregano, paprykę mieloną, czosnek mielony, chili i gotujemy (TM: 5 min/100 st/wsteczne/łyżka)
  7. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st
  8. Do gara dodajemy makaron i gotujemy całość przez czas o 2 minuty krótszy niż ten podany na opakowaniu (TM: czas jak wyżej/100 st/wsteczne/1)
  9. Zawartość garnka przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy połowę startego sera i paseczki papryki i mieszamy, całość posypujemy resztą sera
  10. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach

Komentarze