Zapiekanka z makaronem, kiełbasą i pieczarkami
Dzisiaj mam dla Was propozycję na zapiekankę z makaronem w roli głównej. U mnie wersja z kiełbasą, ale można nieco pozmieniać składniki i dopasować do własnych smaków.
Składniki:
Wykonanie:
- 120 g sera żółtego
- 80 g cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 15 g oleju
- 200 g kiełbasy pokrojonej w plastry
- 300 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
- 500 g przecieru pomidorowego (passata)
- 200 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 0,25 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka czosnku mielonego
- 0,5 łyżeczki chili
- 300 g makaronu
- 0,5 czerwonej papryki pokrojonej w paski
Wykonanie:
- Ser ścieramy na tarce (TM: 6 s/7, przekładamy)
- Wyciskamy czosnek, siekamy cebulę, dodajemy olej (TM: 5 s/5)
- Dusimy przez parę minut w dużym garze (TM: 2 min/120 st/1)
- Dodajemy kiełbasę i nadal dusimy (TM: 5 min/120 st/wsteczne/1)
- Dodajemy pieczarki i jeszcze dusimy parę minut (TM: 3 min/120 st/wsteczne/1)
- Dodajemy przecier pomidorowy, wodę, sól, pieprz, oregano, paprykę mieloną, czosnek mielony, chili i gotujemy (TM: 5 min/100 st/wsteczne/łyżka)
- W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st
- Do gara dodajemy makaron i gotujemy całość przez czas o 2 minuty krótszy niż ten podany na opakowaniu (TM: czas jak wyżej/100 st/wsteczne/1)
- Zawartość garnka przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy połowę startego sera i paseczki papryki i mieszamy, całość posypujemy resztą sera
- Pieczemy 20 minut w 180 stopniach

Komentarze
Prześlij komentarz