Zupa gołąbkowa

Ta zupa sprawdzi się idealnie u tych osób , które gołąbki lubią jeść, ale już niekoniecznie lubią je robić. Zupa smakuje bardzo podobnie, a wymaga zdecydowanie mniej pracy. Same plusy :)


Składniki:

  • 400 g kapusty włoskiej
  • 80 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g marchewki
  • 15 g oleju
  • 200 g mięsa mielonego
  • 1000 g wody
  • 250 g przecieru pomidorowego (passata)
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 100 g ryżu
  • natka pietruszki do podania

Wykonanie:
  1. Siekamy kapustę (TM: 10 s/4, przekładamy)
  2. Wyciskamy czosnek, marchewkę i cebulę drobno kroimy, wrzucamy do dużego gara i dodajemy olej (TM: 5 s/5)
  3. Chwilę dusimy na niedużym ogniu (TM: 2 min/120 st/1)
  4. Dodajemy mięso mielone i jeszcze parę minut dusimy (TM: 5 min/120 st/wsteczne/łyżka)
  5. Dodajemy posiekaną kapustę, wodę, przecier pomidorowy, koncentrat bulionu, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, majeranek i ryż, dokładnie mieszamy i gotujemy aż ryż będzie miękki (TM: 30 min/100 st/wsteczne/1)
  6. Podajemy posypaną natką pietruszki

Komentarze