Babka ze szpinakiem

Dzisiaj mam dla Was propozycję na kolorową babkę ze szpinakiem. Bez obaw, szpinak nadaje jedynie kolor i babka jest w 100% słodka i pyszna. Bardzo polecam.


Składniki:

  • 180 g oleju
  • 330 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 150 g mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g liści szpinaku baby (świeżych)

Wykonanie:
  1. Jajka roztrzepujemy z olejem, cukrem i cukrem waniliowym (TM: 30 s/4)
  2. 1/3 masy przelewamy do innego naczynia i odstawiamy, a do tej pozostałej dodajemy mleko, 250 g mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i intensywnie mieszamy (TM: 15 s/5)
  3. Przelewamy do formy na babkę z kominem natłuszczonej i posypanej mąką i odstawiamy
  4. Odstawione jajka z olejem i cukrem miksujemy ze szpinakiem (TM: 30 s/10)
  5. Dodajemy pozostałe 80 g mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i mieszamy (TM: 15 s/5)
  6. Przelewamy do formy z pierwszą masą, można delikatnie przemieszać obie warstwy widelcem (nie za mocno)
  7. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach

Komentarze