Babka ze szpinakiem
Dzisiaj mam dla Was propozycję na kolorową babkę ze szpinakiem. Bez obaw, szpinak nadaje jedynie kolor i babka jest w 100% słodka i pyszna. Bardzo polecam.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 180 g oleju
- 330 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 150 g mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g liści szpinaku baby (świeżych)
Wykonanie:
- Jajka roztrzepujemy z olejem, cukrem i cukrem waniliowym (TM: 30 s/4)
- 1/3 masy przelewamy do innego naczynia i odstawiamy, a do tej pozostałej dodajemy mleko, 250 g mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i intensywnie mieszamy (TM: 15 s/5)
- Przelewamy do formy na babkę z kominem natłuszczonej i posypanej mąką i odstawiamy
- Odstawione jajka z olejem i cukrem miksujemy ze szpinakiem (TM: 30 s/10)
- Dodajemy pozostałe 80 g mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i mieszamy (TM: 15 s/5)
- Przelewamy do formy z pierwszą masą, można delikatnie przemieszać obie warstwy widelcem (nie za mocno)
- Pieczemy 50 minut w 180 stopniach
Komentarze
Prześlij komentarz