Frittata z zielonym groszkiem, papryką i salami
Jeśli lubicie jajeczne śniadania, a jajecznica już się trochę znudziła, to mam dla Was idealną propozycję.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 100 g zielonego groszku (mrożonego)
- 80 g cebuli
- 200 g czerwonej papryki
- 15 g oleju
- 4 jajka
- 30 g mąki kukurydzianej
- 5 g kolendry (liście)
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego (mielonego)
- 0,25 łyżeczki chili
- 0,5 łyżeczki soli
- 100 g kiełbasy salami (pokrojonej na paseczki)
Wykonanie:
- Zielony groszek zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na parę minut
- Cebulę i paprykę kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy olej (TM: 5 s/5)
- Przez chwilę dusimy na małej mocy palnika (TM: 3 min/120 st/1)
- Zielony groszek odcedzamy i dodajemy do niego podduszoną cebulę i paprykę
- Jajka, mąkę, posiekaną kolendrę, sos sojowy, kmin rzymski, chili i sól bardzo intensywnie mieszamy i dodajemy do nich groszek, cebulę i paprykę oraz salami
- Ja frittatę przygotowuję na parze, ale jeśli nie macie urządzenie typu Thermomix czy odpowiednika lidlowego lub jakiegokolwiek innego, na którym można gotować na parze, to całą masę wylejcie na patelnię i duście pod przykryciem aż masa się zetnie (TM: do naczynia wlewamy 500 g wody, wkład Varomy wykładamy arkuszem papieru do pieczenia nie zakrywając bocznych otworów i wlewamy masę 40 min/Varoma/1)

Komentarze
Prześlij komentarz