Frittata z zielonym groszkiem, papryką i salami

Jeśli lubicie jajeczne śniadania, a jajecznica już się trochę znudziła, to mam dla Was idealną propozycję.


Składniki:

  • 100 g zielonego groszku (mrożonego)
  • 80 g cebuli
  • 200 g czerwonej papryki
  • 15 g oleju
  • 4 jajka
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • 5 g kolendry (liście)
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego (mielonego)
  • 0,25 łyżeczki chili
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 100 g kiełbasy salami (pokrojonej na paseczki)

Wykonanie:
  1. Zielony groszek zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na parę minut
  2. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy olej (TM: 5 s/5)
  3. Przez chwilę dusimy na małej mocy palnika (TM: 3 min/120 st/1)
  4. Zielony groszek odcedzamy i dodajemy do niego podduszoną cebulę i paprykę
  5. Jajka, mąkę, posiekaną kolendrę, sos sojowy, kmin rzymski, chili i sól bardzo intensywnie mieszamy i dodajemy do nich groszek, cebulę i paprykę oraz salami
  6. Ja frittatę przygotowuję na parze, ale jeśli nie macie urządzenie typu Thermomix czy odpowiednika lidlowego lub jakiegokolwiek innego, na którym można gotować na parze, to całą masę wylejcie na patelnię i duście pod przykryciem aż masa się zetnie (TM: do naczynia wlewamy 500 g wody, wkład Varomy wykładamy arkuszem papieru do pieczenia nie zakrywając bocznych otworów i wlewamy masę 40 min/Varoma/1)

Komentarze