Kurczak z ryżem i zielonym groszkiem

Tym razem proponuję Wam kurczaka z zielonym groszkiem i marchewką, czyli obiad na kolorowo.


Składniki:

  • 50 g masła
  • 800 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczkę soli
  • 50 g białego wina wytrawnego
  • 100 g śmietany
  • 200 g marchewki
  • 150 g zielonego groszku mrożonego
  • pęczek natki pietruszki
  • 200 g ryżu

Wykonanie:
  1. Na dużej, głębokiej patelni rozpuszczamy masło
  2. Dorzucamy kurczaka i chwilę podsmażamy
  3. Dodajemy wino, śmietanę, pieprz i sól i dusimy pod przykryciem
  4. Marchewkę kroimy w talarki i również dorzucamy
  5. W razie potrzeby zawartość podlewamy wodą (powinno się dusić, a nie smażyć)
  6. Kiedy mięso już zaczyna robić się miękkie, dodajemy zielony groszek i posiekaną natkę i dusimy jeszcze przez chwilę
  7. W między czasie gotujemy ryż zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu i podajemy razem z kurczakiem

Komentarze