Ryż na mleku kokosowym z dodatkiem mango

Lubicie mango? Ja uwielbiam. A w połączeniu z ryżem na mleku, który kocham równie mocno, jest jeszcze lepsze.


Składniki:

  • 200 g mango
  • 400 g mleka
  • 100 g ryżu jaśminowego
  • 60 g ksylitolu
  • 0,25 łyżeczki kardamonu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 150 g mleczka kokosowego

Wykonanie:
  1. Mango kroimy na malutką kosteczkę i rozkładamy w 4 szklankach (TM: 15 s/4)
  2. W garnuszku podgrzewamy mleko (TM: 4 min/100 st/1)
  3. Dodajemy ryż, ksylitol, kardamon, cynamon i cukier waniliowy i gotujemy cały czas mieszając aż ryż zmięknie i wchłonie mleko (TM: 30 min/90 st/wsteczne/1)
  4. Dodajemy mleko kokosowe i mocno mieszamy (TM: 20 s/wsteczne/3)
  5. Ryż kokosowy przekładamy do szklanek na warstwę mango

Komentarze