Sernik wiede艅ski

Bardzo prosty i szybki przepis na ciasto, kt贸re lubi chyba ka偶dy 馃榿


Sk艂adniki:

  • 8 jajek
  • 1 szczypta soli
  • 1000 g twarogu
  • 300 g cukru
  • 200 g mas艂a
  • 100 g 艣mietany (30% t艂uszczu)
  • 100 g kaszy manny
  • 1 艂y偶ka cukru waniliowego
  • 20 g skrobi ziemniaczanej

Wykonanie:
  1. Bia艂ka ubijamy ze szczypt膮 soli na sztywn膮 pian臋 (TM: z motylkiem, bez miarki 6 min/3,5, odstawiamy) 
  2. 艁膮czymy ze sob膮 twar贸g, cukier, mas艂o, 艣mietan臋, kasz臋 mann臋, cukier waniliowy, skrobi臋 i 偶贸艂tka – je艣li nie macie mocnego urz膮dzenia do zmielenia twarogu w kostce, to mo偶ecie go zast膮pi膰 twaro偶kiem sernikowym w wiaderku (TM: 2 min/5)
  3. Dodajemy ubite bia艂ka i mieszamy 艂y偶k膮
  4. Przelewamy mas臋 do tortownicy wy艂o偶onej papierem do pieczenia i pieczemy przez 1,5 godziny w 160 stopniach na drugim poziomie piekarnika; gdyby w trakcie pieczenia wierzch zacz膮艂 si臋 przypieka膰, to przykryjcie go arkuszem papieru do pieczenia
  5. Po upieczeniu zostawiamy sernik w uchylonym piekarniku na ok. 2 godziny, a na noc wk艂adamy do lod贸wki

Komentarze