Ślimaczki z rabarbarem
Korzystacie z owoców sezonowych? Dla mnie czerwiec to raj, bo oprócz tego, że całymi dniami żywię się truskawkami w różnej postaci, to jeszcze pojawia się rabarbar.
Składniki:
Ciasto:
Wykonanie:
Ciasto:
Składniki:
Ciasto:
- 125 g mleka
- 20 g drożdży
- 50 g cukru
- 310 g mąki
- 0,25 łyżeczki soli
- 1 żółtko
- 40 g masła
- 40 g migdałów
- 250 g rabarbaru
- 40 g masła
- 60 cukru trzcinowego
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 50 g cukru pudru
- 10 g soku z cytryny
Wykonanie:
Ciasto:
- Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy (TM: 4 min/wyrabianie ciasta)
- Przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut
- Drobno siekamy migdały (TM: 3 s/6, przekładamy)
- Rabarbar drobno kroimy i łączymy w blenderze (na niedużych obrotach przez parę sekund) z migdałami, masłem, cukrem, cynamonem i mąką (TM: 10 s/3)
- Odcedzamy z płynu
- Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm i rozsmarowujemy na nim masę rabarbarową
- Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku w rulon, który następnie kroimy na 12 równych części
- Pokrojone kawałki umieszczamy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ale tak żeby miejsca przecięcia skierowane były ku górze
- Zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. 1 godzinę
- Pieczemy 30 minut w 180 stopniach
- Mieszamy energicznie cukier z sokiem z cytryny i polewamy lukrem jeszcze ciepłe ślimaczki (TM: 20 s/2)
Komentarze
Prześlij komentarz