Ślimaczki z rabarbarem

Korzystacie z owoców sezonowych? Dla mnie czerwiec to raj, bo oprócz tego, że całymi dniami żywię się truskawkami w różnej postaci, to jeszcze pojawia się rabarbar. 


Składniki:
Ciasto:

  • 125 g mleka
  • 20 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 310 g mąki
  • 0,25 łyżeczki soli
  • 1 żółtko
  • 40 g masła
Nadzienie:
  • 40 g migdałów
  • 250 g rabarbaru
  • 40 g masła
  • 60 cukru trzcinowego
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 10 g mąki ziemniaczanej
Lukier:
  • 50 g cukru pudru
  • 10 g soku z cytryny

Wykonanie:
Ciasto:
  1. Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy (TM: 4 min/wyrabianie ciasta)
  2. Przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut
Nadzienie:
  1. Drobno siekamy migdały (TM: 3 s/6, przekładamy)
  2. Rabarbar drobno kroimy i łączymy w blenderze (na niedużych obrotach przez parę sekund) z migdałami, masłem, cukrem, cynamonem i mąką (TM: 10 s/3)
  3. Odcedzamy z płynu
  4. Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm i rozsmarowujemy na nim masę rabarbarową
  5. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku w rulon, który następnie kroimy na 12 równych części
  6. Pokrojone kawałki umieszczamy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ale tak żeby miejsca przecięcia skierowane były ku górze
  7. Zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. 1 godzinę
  8. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach
Lukier:
  1. Mieszamy energicznie cukier z sokiem z cytryny i polewamy lukrem jeszcze ciepłe ślimaczki (TM: 20 s/2)

Komentarze