Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem

Tym razem będzie hiper prosto, bez udziwnień i ogromnej ilości składników. Jedynie z przyprawami można trochę poszaleć 😉


Składniki:

  • 80 g sera żółtego
  • 750 g ziemniaków
  • 900 g kalafiora
  • 230 g masła
  • 2 łyżeczki soku z cytryny (świeżo wyciśniętego)
  • 3 żółtka
  • 0,75 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka curry
  • 15 g mąki
  • 300 g śmietany
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

Wykonanie:
  1. Ser żółty ścieramy na tarce (TM: 10 s/10, przekładamy)
  2. Ziemniaki pokrojone na nieduże kawałki i kalafiora gotujemy w dwóch oddzielnych garnkach, w osolonej wodzie aż zmiękną 
  3. Odcedzamy je, wrzucamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy
  4. 200 g masła roztapiamy w garnuszku
  5. W oddzielnym garnuszku podgrzewamy delikatnie 50 g wody, sok z cytryny, żółtka, 0,5 łyżeczki soli, pieprz i curry cały czas roztrzepując (TM: z motylkiem 3 min/70 st/4)
  6. Podgrzewamy jeszcze chwilę i w tym czasie wlewamy roztopione masło, cały czas roztrzepując (TM: z motylkiem 4 min/70 st/4)
  7. Powstały sos holenderski odstawiamy na chwilę, a w kolejnym garnuszku roztapiamy 30 g masła, dodajemy mąkę i podgrzewamy cały czas mieszając (TM: 2 min/95 st/1,5)
  8. Dodajemy śmietanę, pozostałe 0,25 łyżeczki soli, gałkę muszkatołową i gotujemy (TM: 4 min/98 st/3)
  9. Dodajemy przygotowany wcześniej sos holenderski i intensywnie mieszamy (TM: 30 s/3)
  10. Powstałym sosem polewamy ziemniaki i kalafior i posypujemy startym serem
  11. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach

Komentarze