Brioszka z dżemem rabarbarowym

Tym razem mam dla Was przepis na słodką brioszkę z dżemem rabarbarowym schowanym w środku.


Składniki:
Brioszka:

  • 200 g mleka
  • 15 g drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 90 cukru
  • 3 żółtka (pamiętajcie, że białka można mrozić i kiedyś wykorzystać na przykład na bezę)
  • 125 g masła
Dżem:
  • 180 g cukru (najlepiej pudru)
  • 300 g rabarbaru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 80 g soku pomarańczowego (świeżo wyciśniętego)

Wykonanie:
Brioszka:
  1. Łączymy wszystkie składniki i intensywnie wyrabiamy na oprószonym mąką blacie (TM: 5 min/wyrabianie ciasta)
  2. Ciasto odstawiamy na godzinę w przykrytej misce
Dżem:
  1. Jeśli macie cukier puder, to pomijacie ten krok; jeśli nie, to można go zmielić w blenderze (TM: 10 s/10)
  2. Rabarbar bardzo drobno siekamy (TM: 5 s/7)
  3. Do garnuszka wkładamy zmielony cukier, rabarbar z sokiem i aromatem i gotujemy cały czas mieszając, żeby większość płynu odparowała (TM: zamiast miarki przystawka Varoma 25 min/Varoma/1)
  4. Dżem studzimy
Formowanie i pieczenie:
  1. Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery części, każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt 30 x 15 cm i smarujemy ostudzonym dżemem
  2. Każdy posmarowany prostokąt zwijamy jak roladę wzdłuż krótszego boku, składamy na pół i końcami do góry wkładamy do formy keksowej dł. ok. 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia; cztery złożone ruloniki układamy obok siebie
  3. Odstawiamy na godzinę
  4. Przed włożeniem do piekarnika posypujemy łyżeczką cukru
  5. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach, a potem obniżamy temperaturę i pieczemy 30 minut w 150 stopniach

Komentarze