Brioszka z dżemem rabarbarowym
Tym razem mam dla Was przepis na słodką brioszkę z dżemem rabarbarowym schowanym w środku.
Składniki:
Brioszka:
Wykonanie:
Brioszka:
Składniki:
Brioszka:
- 200 g mleka
- 15 g drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 1 szczypta soli
- 90 cukru
- 3 żółtka (pamiętajcie, że białka można mrozić i kiedyś wykorzystać na przykład na bezę)
- 125 g masła
- 180 g cukru (najlepiej pudru)
- 300 g rabarbaru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 80 g soku pomarańczowego (świeżo wyciśniętego)
Wykonanie:
Brioszka:
- Łączymy wszystkie składniki i intensywnie wyrabiamy na oprószonym mąką blacie (TM: 5 min/wyrabianie ciasta)
- Ciasto odstawiamy na godzinę w przykrytej misce
- Jeśli macie cukier puder, to pomijacie ten krok; jeśli nie, to można go zmielić w blenderze (TM: 10 s/10)
- Rabarbar bardzo drobno siekamy (TM: 5 s/7)
- Do garnuszka wkładamy zmielony cukier, rabarbar z sokiem i aromatem i gotujemy cały czas mieszając, żeby większość płynu odparowała (TM: zamiast miarki przystawka Varoma 25 min/Varoma/1)
- Dżem studzimy
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery części, każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt 30 x 15 cm i smarujemy ostudzonym dżemem
- Każdy posmarowany prostokąt zwijamy jak roladę wzdłuż krótszego boku, składamy na pół i końcami do góry wkładamy do formy keksowej dł. ok. 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia; cztery złożone ruloniki układamy obok siebie
- Odstawiamy na godzinę
- Przed włożeniem do piekarnika posypujemy łyżeczką cukru
- Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach, a potem obniżamy temperaturę i pieczemy 30 minut w 150 stopniach

Komentarze
Prześlij komentarz