Lasagne z rabarbarem

Kolejne podejście do rabarbaru i tym razem obiad w wersji na słodko.


Składniki:

  • 1 kg rabarbaru
  • 80 g masła
  • 100 g cukru
  • 250 g sera białego
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 50 g kaszy manny
  • 4 żółtka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • ok. 10 płatów makaronu lasagne
  • 200 g bananów pokrojonych w plasterki

Wykonanie:
  1. Rabarbar rozdrabniamy; możemy go albo bardzo drobno posiekać albo wykorzystać blender i posiekać na nieduże kawałki najlepiej w paru partiach (TM: rabarbar dzielimy na trzy części 4 s/4,5, wyciągamy i rozdrabniany kolejną część, przekładamy)
  2. W garnuszku roztapiamy masło z cukrem (TM: 2 min/40 st/2)
  3. Do roztopionego masła dodajemy biały ser i miksujemy do czasu uzyskania gładkiej masy (TM: 10 s/6)
  4. Dodajemy mascarpone, 50 g wiórków kokosowych, kaszę, żółtka i budyń w proszku i nadal miksujemy (TM: 20 s/6)
  5. Duże naczynie żaroodporne smarujemy 1/3 masy serowej, układamy połowę płatów makaronu, smarujemy 1/3 masy serowej, układamy połowę rabarbaru i połowę banana. Na to układamy drugą połowę makaronu, resztę rabarbaru i banana i ostatnią część masy serowej. Całość posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi
  6. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach

Komentarze