Lasagne z rabarbarem
Kolejne podejście do rabarbaru i tym razem obiad w wersji na słodko.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 1 kg rabarbaru
- 80 g masła
- 100 g cukru
- 250 g sera białego
- 250 g serka mascarpone
- 100 g wiórków kokosowych
- 50 g kaszy manny
- 4 żółtka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- ok. 10 płatów makaronu lasagne
- 200 g bananów pokrojonych w plasterki
Wykonanie:
- Rabarbar rozdrabniamy; możemy go albo bardzo drobno posiekać albo wykorzystać blender i posiekać na nieduże kawałki najlepiej w paru partiach (TM: rabarbar dzielimy na trzy części 4 s/4,5, wyciągamy i rozdrabniany kolejną część, przekładamy)
- W garnuszku roztapiamy masło z cukrem (TM: 2 min/40 st/2)
- Do roztopionego masła dodajemy biały ser i miksujemy do czasu uzyskania gładkiej masy (TM: 10 s/6)
- Dodajemy mascarpone, 50 g wiórków kokosowych, kaszę, żółtka i budyń w proszku i nadal miksujemy (TM: 20 s/6)
- Duże naczynie żaroodporne smarujemy 1/3 masy serowej, układamy połowę płatów makaronu, smarujemy 1/3 masy serowej, układamy połowę rabarbaru i połowę banana. Na to układamy drugą połowę makaronu, resztę rabarbaru i banana i ostatnią część masy serowej. Całość posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi
- Pieczemy 45 minut w 180 stopniach
Komentarze
Prześlij komentarz