Makaron z truskawkami i waniliowym twarożkiem
Ostatni dzwonek, żeby skorzystać ze świeżych truskawek, więc powstał truskawkowy obiad :)
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 250 twarogu
- 30 g mleka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 800 g świeżych truskawek
- 70 g cukru
- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 40 g soku z cytryny (świeżo wyciśniętego)
- 400 g makaronu
Wykonanie:
- Na niedużych obrotach miksujemy ser biały, mleko i cukier waniliowy (TM: 5 s/4) i odstawiamy do lodówki
- 300 g truskawek kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do nich 20 cukru, odstawiamy (TM: 2 s/4, przekładamy)
- Pozostałe 500 g truskawek miksujemy w blenderze z mąką, 50 g cukru i sokiem z cytryny na gładką masę (TM: 20 s/8)
- Następnie gotujemy parę minut (TM: 5 min/95 st/1)
- W między czasie w osobnym garnku w osolonej wodzie gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu
- Podajemy razem z pokrojonymi truskawkami, sosem truskawkowym i serkiem waniliowym
Komentarze
Prześlij komentarz