Makaron z truskawkami i waniliowym twarożkiem

Ostatni dzwonek, żeby skorzystać ze świeżych truskawek, więc powstał truskawkowy obiad :)


Składniki:

  • 250 twarogu
  • 30 g mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 800 g świeżych truskawek
  • 70 g cukru
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 40 g soku z cytryny (świeżo wyciśniętego)
  • 400 g makaronu

Wykonanie:
  1. Na niedużych obrotach miksujemy ser biały, mleko i cukier waniliowy (TM: 5 s/4) i odstawiamy do lodówki
  2. 300 g truskawek kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do nich 20 cukru, odstawiamy (TM: 2 s/4, przekładamy)
  3. Pozostałe 500 g truskawek miksujemy w blenderze z mąką, 50 g cukru i sokiem z cytryny na gładką masę (TM: 20 s/8)
  4. Następnie gotujemy parę minut (TM: 5 min/95 st/1)
  5. W między czasie w osobnym garnku w osolonej wodzie gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu
  6. Podajemy razem z pokrojonymi truskawkami, sosem truskawkowym i serkiem waniliowym

Komentarze