Placuszki drożdżowe
Jeśli macie ochotę na proste śniadaniowe placuszki, to zachęcam do testowania poniższego przepisu.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 2 jajka
- 500 g mleka
- 100 g cukru
- 20 g masła
- 30 g drożdży świeżych
- 400 g mąki pszennej
Wykonanie:
- Białka ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy do lodówki (TM: z motylkiem 1,5 min/3,5)
- Mleko, cukier, masło i drożdże lekko podgrzewamy na najmniejszej mocy palnika cały czas mieszając (TM: 4 min/37 st/1)
- Dodajemy żółtka i mąkę i intensywnie mieszamy; można sobie pomóc mikserem (TM: 15 s/5)
- Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy łyżką
- Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut
- Po tym czasie na rozgrzanej i natłuszczonej patelni smażymy nieduże placuszki; gdy ciasto się zetnie obracamy na drugą stronę
Komentarze
Prześlij komentarz