Placuszki drożdżowe

Jeśli macie ochotę na proste śniadaniowe placuszki, to zachęcam do testowania poniższego przepisu.


Składniki:

  • 2 jajka
  • 500 g mleka
  • 100 g cukru
  • 20 g masła
  • 30 g drożdży świeżych
  • 400 g mąki pszennej

Wykonanie:
  1. Białka ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy do lodówki (TM: z motylkiem 1,5 min/3,5)
  2. Mleko, cukier, masło i drożdże lekko podgrzewamy na najmniejszej mocy palnika cały czas mieszając (TM: 4 min/37 st/1)
  3. Dodajemy żółtka i mąkę i intensywnie mieszamy; można sobie pomóc mikserem (TM: 15 s/5)
  4. Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy łyżką
  5. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut
  6. Po tym czasie na rozgrzanej i natłuszczonej patelni smażymy nieduże placuszki; gdy ciasto się zetnie obracamy na drugą stronę

Komentarze