Sernik z rabarbarem

Był już obiad z rabarbarem, było śniadanie, więc teraz pora na ciasto. Lubicie serniki?


Składniki:
Ciasto:

  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa sernikowa:
  • 300 g rabarbaru pokrojonego na 1 cm kawałki
  • 210 g cukru
  • 3 jajka
  • 80 g budyniu śmietankowego w proszku
  • 250 serka mascarpone
  • 500 g twarogu

Wykonanie:
Ciasto:
  1. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę (TM: 30 s/6)
  2. Wylepiamy nią dno i kawałek boków tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
Masa sernikowa:

  1. Rabarbar mieszamy w miseczce z 30 g cukru i odstawiamy
  2. Miksujemy budyń z jajkami (TM: 20 s/5)
  3. Dodajemy pozostałe 180 g cukru, mascarpone i twaróg i miksujemy do połączenia składników (TM: 40 s/5)
  4. Dodajemy rabarbar z cukrem i mieszamy łyżką
  5. Przekładamy do tortownicy i pieczemy 45 minut w 180 stopniach
  6. Po tym czasie zostawiamy na 20 minut w wyłączonym piekarniku, a potem wyciągamy, zostawiamy do ostygnięcia i na parę godzin wkładamy do lodówki

Komentarze