Sernik z rabarbarem
Był już obiad z rabarbarem, było śniadanie, więc teraz pora na ciasto. Lubicie serniki?
Składniki:
Ciasto:
Wykonanie:
Ciasto:
Składniki:
Ciasto:
- 100 g masła
- 80 g cukru
- 20 g cukru waniliowego
- 1 jajko
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g rabarbaru pokrojonego na 1 cm kawałki
- 210 g cukru
- 3 jajka
- 80 g budyniu śmietankowego w proszku
- 250 serka mascarpone
- 500 g twarogu
Wykonanie:
Ciasto:
- Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę (TM: 30 s/6)
- Wylepiamy nią dno i kawałek boków tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
- Rabarbar mieszamy w miseczce z 30 g cukru i odstawiamy
- Miksujemy budyń z jajkami (TM: 20 s/5)
- Dodajemy pozostałe 180 g cukru, mascarpone i twaróg i miksujemy do połączenia składników (TM: 40 s/5)
- Dodajemy rabarbar z cukrem i mieszamy łyżką
- Przekładamy do tortownicy i pieczemy 45 minut w 180 stopniach
- Po tym czasie zostawiamy na 20 minut w wyłączonym piekarniku, a potem wyciągamy, zostawiamy do ostygnięcia i na parę godzin wkładamy do lodówki

Komentarze
Prześlij komentarz