Zapiekanka sernikowa z wiśniami

Lubicie obiady na słodko? Ja uwielbiam, bo to taki obiad i deser w jednym :)


Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 80 g masła
  • 120 g cukru
  • 500 g twarogu sernikowego
  • 50 g mleka
  • 150 g kaszy manny
  • 30 g soku z cytryny (świeżo wyciśniętego)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 350 g wiśni bez pestek (mogą być z kompotu)
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

  1. Białka mikserem ubijamy na sztywną pianę (TM: z motylkiem 2 min/4, przekładamy)
  2. Żółtka, masło i cukier miksujemy na gładką masę (TM: 1 min/4)
  3. Dodajemy twaróg, mleko, kaszę mannę, sok z cytryny i proszek do pieczenia i jeszcze chwilę miksujemy (TM: 30 s/4)
  4. Dodajemy pianę z białek i mieszamy do połączenia (TM: z kopystką 25 s/3)
  5. Do masy dodajemy wiśnie i mieszamy
  6. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i posypujemy bułką tartą, przekładamy do niego masę
  7. Wierzch posypujemy cynamonem wymieszanym z łyżeczką cukru
  8. Pieczemy ok. 50 minut w 200 stopniach
Wskazówka:
Wiśnie możecie zastępować innymi owocami, ja robiłam jeszcze wersję z brzoskwiniami z puszki.

Komentarze