Cantucci czekoladowe
Dzisiaj mam dla Was pomysł na twarde, włoskie ciasteczka, tym razem w wersji czekoladowej.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 180 g orzechów pistacjowych
- 80 g gorzkiej czekolady
- 120 g masła
- 250 g cukru
- 3 jajka
- 350 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 15 g mleka
- 60 g kakao
- 0,5 łyżeczki soli
Wykonanie:
- Czekoladę siekamy na małe kawałki (TM: 5 s/7, przekładamy)
- Rozcieramy masło, cukier i jajka i intensywnie mieszamy (TM: 1 min/5)
- Dodajemy mąkę, sodę, mleko, kakao i sól i miksujemy na gładką masę (TM: z kopystką 1,5 min/3,5)
- Dodajemy pistacje i posiekaną czekoladę i mieszamy pomagając sobie rękami (TM: 2 min/wyrabianie ciasta)
- Odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę
- Schłodzone ciasto dzielimy na 5 części i z każdej formujemy wałek (ręce posypujemy mąką, żeby ciasto mniej się kleiło)
- Wałki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy
- Pieczemy 25 minut w 180 stopniach, a po tym czasie wyciągamy blachę i zmniejszamy temperaturę do 150 stopni
- Wałki zostawiamy na 5 minut, żeby lekko ostygły i kroimy je w plastry, które układamy na blaszce i pieczemy jeszcze przez 10 minut w 150 stopniach
- Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku
Komentarze
Prześlij komentarz