Cantucci czekoladowe

Dzisiaj mam dla Was pomysł na twarde, włoskie ciasteczka, tym razem w wersji czekoladowej.



Składniki:
  • 180 g orzechów pistacjowych
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 120 g masła
  • 250 g cukru
  • 3 jajka
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 15 g mleka
  • 60 g kakao
  • 0,5 łyżeczki soli

Wykonanie:

  1. Czekoladę siekamy na małe kawałki (TM: 5 s/7, przekładamy)
  2. Rozcieramy masło, cukier i jajka i intensywnie mieszamy (TM: 1 min/5)
  3. Dodajemy mąkę, sodę, mleko, kakao i sól i miksujemy na gładką masę (TM: z kopystką 1,5 min/3,5)
  4. Dodajemy pistacje i posiekaną czekoladę i mieszamy pomagając sobie rękami (TM: 2 min/wyrabianie ciasta)
  5. Odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę
  6. Schłodzone ciasto dzielimy na 5 części i z każdej formujemy wałek (ręce posypujemy mąką, żeby ciasto mniej się kleiło)
  7. Wałki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy
  8. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach, a po tym czasie wyciągamy blachę i zmniejszamy temperaturę do 150 stopni
  9. Wałki zostawiamy na 5 minut, żeby lekko ostygły i kroimy je w plastry, które układamy na blaszce i pieczemy jeszcze przez 10 minut w 150 stopniach
  10. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku

Komentarze