Chałka z kruszonką

Co powiecie na chałkę? U nas znika w mgnieniu oka.


Składniki:
Kruszonka:

  • 30 g mąki pszennej
  • 20 g cukru
  • 25 g masła
Chałka:
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 40 g świeżych drożdży
  • 150 g mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:
Kruszonka:
  1. Wszystkie składniki mieszamy razem rozcierając masło w rękach lub pomagając sobie nożem (TM: 10 s/4)
  2. Odstawiamy do lodówki
Chałka:
  1. Bardzo delikatnie podgrzewamy 1 jajko, żółtka, masło, cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko (TM: 4 min/37 st/2)
  2. Dodajemy mąkę i sól i wyrabiamy (TM: 3 min/wyrabianie ciasta)
  3. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut
  4. Ciasto dzielimy na dwie części; z każdej z nich formujemy po trzy wałeczki równej długości i zaplatamy warkocz
  5. Dwie zaplecione chałki układamy w odstępie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut
  6. Po tym czasie chałki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką
  7. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach lub do momentu kiedy będą złotobrązowe

Komentarze