Chałka z kruszonką
Co powiecie na chałkę? U nas znika w mgnieniu oka.
Składniki:
Kruszonka:
Wykonanie:
Kruszonka:
Składniki:
Kruszonka:
- 30 g mąki pszennej
- 20 g cukru
- 25 g masła
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 100 g masła
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 40 g świeżych drożdży
- 150 g mleka
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Kruszonka:
- Wszystkie składniki mieszamy razem rozcierając masło w rękach lub pomagając sobie nożem (TM: 10 s/4)
- Odstawiamy do lodówki
- Bardzo delikatnie podgrzewamy 1 jajko, żółtka, masło, cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko (TM: 4 min/37 st/2)
- Dodajemy mąkę i sól i wyrabiamy (TM: 3 min/wyrabianie ciasta)
- Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut
- Ciasto dzielimy na dwie części; z każdej z nich formujemy po trzy wałeczki równej długości i zaplatamy warkocz
- Dwie zaplecione chałki układamy w odstępie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut
- Po tym czasie chałki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką
- Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach lub do momentu kiedy będą złotobrązowe
Komentarze
Prześlij komentarz