Chrupiący placek z rzodkiewkami i jajkiem sadzonym

Dzisiaj śniadanie nieco nietypowe, ale za to urzekające kolorami i pyszne.



Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 10 g drożdży świeżych
  • 100 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g masła
  • 80 g cebuli
  • 300 g pieczarek pokrojonych w plastry
  • 25 g białego octu balsamicznego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 6 łyżek śmietany
  • 8 jajek
  • 4 rzodkiewki pokrojone na plasterki

Wykonanie:

  1. Mąkę, drożdże, wodę, 0,5 łyżeczki soli, 80 g masła i wyrabiamy (TM: 1 min/wyrabianie ciasta)
  2. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia
  3. W tym czasie siekamy cebulę (TM: 5 s/5)
  4. Dodajemy do niej pieczarki i pozostałe 20 g masła i dusimy (TM: bez miarki 7 min/120 st/wsteczne/1)
  5. Dodajemy pozostałe 0,5 łyżeczki soli i pieprz i jeszcze przez chwilę dusimy (TM: 3 min/120 st/wsteczne/1)
  6. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na kształt koła i rozkładamy na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia
  7. Każdy placek smarujemy 3 łyżkami śmietany i rozkładamy na nich pieczarki
  8. Pieczemy 10 minut w 220 stopniach
  9. Na każdy placek wbijamy po 4 jajka, rozkładamy rzodkiewki i oprószamy szczyptą soli i pieprzu
  10. Pieczemy 7 minut w 220 stopniach (lub do momentu aż jajka się zetną)

Komentarze