Chrupiący placek z rzodkiewkami i jajkiem sadzonym
Dzisiaj śniadanie nieco nietypowe, ale za to urzekające kolorami i pyszne.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 10 g drożdży świeżych
- 100 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 100 g masła
- 80 g cebuli
- 300 g pieczarek pokrojonych w plastry
- 25 g białego octu balsamicznego
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 6 łyżek śmietany
- 8 jajek
- 4 rzodkiewki pokrojone na plasterki
Wykonanie:
- Mąkę, drożdże, wodę, 0,5 łyżeczki soli, 80 g masła i wyrabiamy (TM: 1 min/wyrabianie ciasta)
- Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia
- W tym czasie siekamy cebulę (TM: 5 s/5)
- Dodajemy do niej pieczarki i pozostałe 20 g masła i dusimy (TM: bez miarki 7 min/120 st/wsteczne/1)
- Dodajemy pozostałe 0,5 łyżeczki soli i pieprz i jeszcze przez chwilę dusimy (TM: 3 min/120 st/wsteczne/1)
- Ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na kształt koła i rozkładamy na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia
- Każdy placek smarujemy 3 łyżkami śmietany i rozkładamy na nich pieczarki
- Pieczemy 10 minut w 220 stopniach
- Na każdy placek wbijamy po 4 jajka, rozkładamy rzodkiewki i oprószamy szczyptą soli i pieprzu
- Pieczemy 7 minut w 220 stopniach (lub do momentu aż jajka się zetną)

Komentarze
Prześlij komentarz