Ciasto z kaszą manną i polewą z suszonych śliwek

Tym razem pyszne ciacho dla miłośników suszonych śliwek.


Składniki:
Spód:

  • 100 g masła
  • 150 g płatków kukurydzianych
Krem:
  • 800 g mleka
  • 100 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 150 g kaszy manny
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g śmietany
  • 150 g suszonych śliwek

Wykonanie:
Spód:
  1. W garnuszku roztapiamy masło (TM: 3 min/60 st/2)
  2. Dodajemy do niego płatki kukurydziane i blendujemy aż połączą się w zbitą masę (TM: 20 s/6)
  3. Tortownicę wykładamy folią spożywczą i dociskamy masę z płatków do dna
Krem:
  1. Mleko, masło, cukier i aromat waniliowy podgrzewamy, nie gotujemy (TM: 10 min/95 st/2)
  2. Dodajemy kaszę i gotujemy aż całość zgęstnieje (TM: 7 min/100 st/4)
  3. Przelewamy do tortownicy i po ostudzeniu wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę
Polewa:
  1. Czekoladę dzieli na kosteczki (TM: 5 s/8)
  2. Dodajemy ją do garnuszka razem ze śmietaną i podgrzewamy aż czekolada się rozpuści (TM: 2 min/50 st/3)
  3. Dodajemy posiekane śliwki i blendujemy całość do połączenia się składników; masa nie musi być idealnie gładka, mogą w niej być wyczuwalne kawałki śliwek (TM: 20 s/3)

Komentarze