Ciasto z kaszą manną i polewą z suszonych śliwek
Tym razem pyszne ciacho dla miłośników suszonych śliwek.
Składniki:
Spód:
Wykonanie:
Spód:
Składniki:
Spód:
- 100 g masła
- 150 g płatków kukurydzianych
- 800 g mleka
- 100 g masła
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 150 g kaszy manny
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g śmietany
- 150 g suszonych śliwek
Wykonanie:
Spód:
- W garnuszku roztapiamy masło (TM: 3 min/60 st/2)
- Dodajemy do niego płatki kukurydziane i blendujemy aż połączą się w zbitą masę (TM: 20 s/6)
- Tortownicę wykładamy folią spożywczą i dociskamy masę z płatków do dna
- Mleko, masło, cukier i aromat waniliowy podgrzewamy, nie gotujemy (TM: 10 min/95 st/2)
- Dodajemy kaszę i gotujemy aż całość zgęstnieje (TM: 7 min/100 st/4)
- Przelewamy do tortownicy i po ostudzeniu wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę
- Czekoladę dzieli na kosteczki (TM: 5 s/8)
- Dodajemy ją do garnuszka razem ze śmietaną i podgrzewamy aż czekolada się rozpuści (TM: 2 min/50 st/3)
- Dodajemy posiekane śliwki i blendujemy całość do połączenia się składników; masa nie musi być idealnie gładka, mogą w niej być wyczuwalne kawałki śliwek (TM: 20 s/3)

Komentarze
Prześlij komentarz