Eton Mess z rabarbarem
Jeśli tylko uda się Wam dostać jakiś późny rabarbar, to bardzo zachęcam do wypróbowania tego deseru. Jest super pyszny, a następna okazja może się pojawić dopiero za rok :)
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 600 g rabarbaru pokrojonego na nieduże kawałki
- 120 g cukru
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 40 g wody
- 100 g bez połamanych na kawałki plus parę sztuk do dekoracji
- 500 g śmietany 30% tłuszczu (mocno schłodzonej)
Wykonanie:
- Do garnuszka wkładamy rabarbar, wsypujemy cukier i dusimy na średniej mocy palnika, cały czas mieszając (TM: 10 min/120 st/wsteczne/2)
- W kubeczku mocno mieszamy wodę ze skrobią i dodajemy do gotującego się rabarbaru, dusimy jeszcze parę minut (TM: 2 min/90 st/1)
- Rabarbar schładzamy
- W między czasie ubijamy śmietanę na sztywną pianę (TM: z motylkiem czas zależny od rodzaju śmietany i stopnia schłodzenia/3)
- Do pucharków naprzemiennie wkładamy rabarbar, bitą śmietanę i bezy
Komentarze
Prześlij komentarz