Eton Mess z rabarbarem

Jeśli tylko uda się Wam dostać jakiś późny rabarbar, to bardzo zachęcam do wypróbowania tego deseru. Jest super pyszny, a następna okazja może się pojawić dopiero za rok :)


Składniki:
  • 600 g rabarbaru pokrojonego na nieduże kawałki
  • 120 g cukru
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g wody
  • 100 g bez połamanych na kawałki plus parę sztuk do dekoracji
  • 500 g śmietany 30% tłuszczu (mocno schłodzonej)

Wykonanie:
  1. Do garnuszka wkładamy rabarbar, wsypujemy cukier i dusimy na średniej mocy palnika, cały czas mieszając (TM: 10 min/120 st/wsteczne/2)
  2. W kubeczku mocno mieszamy wodę ze skrobią i dodajemy do gotującego się rabarbaru, dusimy jeszcze parę minut (TM: 2 min/90 st/1)
  3. Rabarbar schładzamy
  4. W między czasie ubijamy śmietanę na sztywną pianę (TM: z motylkiem czas zależny od rodzaju śmietany i stopnia schłodzenia/3)
  5. Do pucharków naprzemiennie wkładamy rabarbar, bitą śmietanę i bezy

Komentarze