Frittata z bobem i ziemniakami
Wykorzystujecie sezon na bób? U mnie w domu niestety nie ma miłośników, ale jeśli lubicie, to bardzo polecam poniższy przepis na obiad wegetariański lub nawet na śniadanie, jeśli nie wystraszą Was ziemniaki o przedpołudniowej porze :)
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 250 g ziemniaków pokrojonych na nieduże kawałki
- 300 g bobu
- 100 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 20 g oleju
- 6 jajek
- posiekany koperek
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
- W osobnych garnkach gotujemy ziemniaki i bób, mają być lekko twarde (jeśli korzystacie z urządzenia typu Thermomix, to do garnka dajemy 0,5 l wody, ziemniaki w koszyczku, bób na dolnej przystawce 20 min/Varoma/1, odstawiamy i wylewamy wodę)
- Czosnek wyciskamy, cebulę siekamy drobno, dodajemy olej (TM: 5 s/5)
- Dusimy przez chwilę na niedużej patelni (TM: 3 min.120 st/1)
- Jajka, koperek, sól i pieprz mieszamy z podduszoną cebulą (TM: 10 s/3)
- Dodajemy ugotowane ziemniaki i bób i mieszamy (TM: 6 s/wsteczne/2)
- Ja przygotowuję frittatę na parze, ale jeśli nie macie takiego urządzenia, to zróbcie ją jak omlet na patelni aż się zetnie z dwóch stron (TM: 500 g wody w garnku, masę wylewamy na wkład Varomy wyłożony papierem do pieczenia 40 min/Varoma/1)
Komentarze
Prześlij komentarz