Frittata z bobem i ziemniakami

Wykorzystujecie sezon na bób? U mnie w domu niestety nie ma miłośników, ale jeśli lubicie, to bardzo polecam poniższy przepis na obiad wegetariański lub nawet na śniadanie, jeśli nie wystraszą Was ziemniaki o przedpołudniowej porze :)


Składniki:

  • 250 g ziemniaków pokrojonych na nieduże kawałki
  • 300 g bobu
  • 100 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g oleju
  • 6 jajek
  • posiekany koperek
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:
  1. W osobnych garnkach gotujemy ziemniaki i bób, mają być lekko twarde (jeśli korzystacie z urządzenia typu Thermomix, to do garnka dajemy 0,5 l wody, ziemniaki w koszyczku, bób na dolnej przystawce 20 min/Varoma/1, odstawiamy i wylewamy wodę)
  2. Czosnek wyciskamy, cebulę siekamy drobno, dodajemy olej (TM: 5 s/5)
  3. Dusimy przez chwilę na niedużej patelni (TM: 3 min.120 st/1)
  4. Jajka, koperek, sól i pieprz mieszamy z podduszoną cebulą (TM: 10 s/3)
  5. Dodajemy ugotowane ziemniaki i bób i mieszamy (TM: 6 s/wsteczne/2)
  6. Ja przygotowuję frittatę na parze, ale jeśli nie macie takiego urządzenia, to zróbcie ją jak omlet na patelni aż się zetnie z dwóch stron (TM: 500 g wody w garnku, masę wylewamy na wkład Varomy wyłożony papierem do pieczenia 40 min/Varoma/1)

Komentarze